HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott motorcsónakot mutattak be Svédországban

ferenck 2020.12.29. 08:00

Évek óta próbálkoznak motorcsónakok 3D nyomtatásával, és az eredmények egyre biztatóbbak. A hajóipar és a hajózás sokáig ódzkodott a technológiától, a többi szektorhoz hasonlóan, viszont a légi- és a szárazföldi közlekedésnél jóval később, ezen a területen is prototípuskészítéssel kezdték az alkalmazásokat.

Először a jachttervezésben, jacht-prototípusok 3D nyomtatásában rutinnal rendelkező olasz Livrea Yacht próbálkozott teljes csónak printelésével. Erre a célra alapították a robotikus extrudáló technikát fejlesztő Ocore startupot. Szicíliában dolgoztak, végül a vitorlástestet nyomtatták, és a munkába az Autodesk is besegített.

2018 végére fejezték be. Hetekkel korábban mutatták be az amerikai Maine Egyetem és az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium közös projektjét, a világ Guinness Rekordok Könyvében is szereplő (és az olaszokat kicsit elhomályosító) legnagyobb nyomtatott csónakját.

3dnyomtatas_boat_1.jpg

Az első teljesen működő printelt motorcsónak, a MAMBO a szintén olasz Moi Composites munkája volt. Létrehozásában az Autodesk nem meglepő módon megint részt vett.

A RISE Svéd Kutatóintézet szakemberei karácsony előtt mutatták be teljes egészében printelt motorcsónakjukat. A jármű jól működik, és szépen szemlélteti a kartéziánus vagy többtengelyes robotikus architektúrán alapuló nagyméretű extrudáló rendszerek javuló teljesítményét.

A csónakot Svédország nyugati partjainál tesztelték, az eseményt élőben közvetítették. A jármű tökéletesen uralta a vizet.

Az eredmények jelzik, hogy csónakok printelése lassan szabványfolyamattá válik. A svéd kutatók elmondták, hogy évek óta motorcsónak nyomtatásáról álmodoznak, és projektjük a szakterületi együttműködés gyönyörű példája, csúcspontja.

Magát a csónakot egyetlen darabban printelték. Speciális robottechnológiát találtak ki hozzá, amelyen évekig dolgoztak. Projektjük része a Svéd Energiaügyi Hivatal Produktion2030 stratégiai innovációs programjának.

Címkék: csónak prototípuskészítés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr616354104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása