HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Munkaerőpiaci trendek a 3D nyomtatásban

ferenck 2020.12.28. 08:00

2020-ban szinte semmi nem úgy történt, ahogy előre elterveztük. Az emberiség jelentős része megtanult másként dolgozni, üzletelni és találkozni. A Covid-19 határozta meg tevékenységeink jó részét, és a tendencia 2021-ben folytatódni fog.

A pandémia a munkaerőpiacot, azon belül természetesen az additív gyártást is nagymértékben befolyásolja. Az Alexander Daniels Global 3DP munkaerő-toborzó vállalat elemzésében 202-be is átnyúló öt tényezőre hívja fel a figyelmet.

3dnyomtatas_munkaeropiac.jpg

A startupok és a gyorsan fejlődő, tartós növekedésre képes scaleupok másként reagáltak le a járványhelyzetet, mint a bejáratott cégek, nagyvállalatok. Előbbiek változatlanul vesznek fel új munkaerőt, jobban összpontosítanak a növekedésre, hogy a befektetés következő köre is eredményes legyen. Sok nagyobb cég viszont átszervezte, főként csökkentette részlegei létszámát, és persze a kiadásokat is. A belső mobilitás közel 20 százalékkal növekedett, 2021-ben a startupok alkalmazottainak száma nőni, a nagy cégeké csökkenni fog.

2019-ben jelentősen, Észak-Amerikában 36, Európában 26 százalékkal nőtt az additív gyártószektorban dolgozók száma. A tendencia a megnövekedett befektetőkedvnek és új technológiák megjelenésének volt az eredménye, és az additív szektorba más területekről (robotika, ipari automatizáció) is érkeztek szakemberek. A Covid-19 véget vetett ennek a trendnek, a bizonytalansággal, az elbocsátásokkal ellaposodott az emelkedő görbe. Rosszabbik esetben, 2021-ben csökkenhet a szektorban dolgozók száma.

A pandémia és gazdasági következményei miatt zsugorodik az additív gyártás munkaerőpiaca. 2019-cel összehasonlítva, Észak-Amerikában 60, Európában 62 százalékkal kevesebb az állásajánlat. Ezzel párhuzamosan ugyanarra az állásra több a jelentkező. 2019-ben Észak-Amerikában 5:1, Európában 4:1, most viszont 20:1, illetve 24:1 az álláskereső/állás arány. Többen próbálkoznak, nagyobb a verseny, tovább tart az állás betöltésének a folyamata, ami akár más területekre történő elvándorláshoz is vezethet.

Hiába jelentkeznek többen egy-egy állásra, változatlan a szakemberhiány, egyes posztokra nehéz megtalálni a megfelelő kvalitásokkal rendelkező személyt. Az igazán tehetségesek viszont abszolút biztosra akarnak menni, így 2021-ben még hosszabb lehet, amíg betöltenek megüresedett vagy új állásokat, nagyobb rugalmasság és több kompromisszum kell. Egyes speciális területeken (3DP szoftverfejlesztés, mechanikai tervezés és irányítás, alkalmazásfejlesztés stb.) pedig kifejezetten munkaerőhiány várható.

Amikor nagy a túljelentkezés, a piac a munkáltatókat részesíti előnyben, csökkennek a fizetések stb. Amikor az alkalmazottaknak kedvez a piac, fordított a helyzet. 2021-ben az előbbi várható. 2019-ben a szektor szakembereinek 30, 2020-ban 40 százaléka volt elégedetlen a fizetésével. A tendencia kifejezetten kedvezőtlen egy szakemberhiányban szenvedő szektorban. Pontosan a nem elegendő szakember miatt sem fejlődhetett olyan tempóban a 3DP, mint ahogy azt prognosztizálták az évtized elején. (A szakemberhiány okai: túl fiatal terület, nincs elég magasszintű szakoktatás stb.)

Címkék: trendek ipar munkavégzés koronavírus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2716351428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása