HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Államilag támogatott 3D nyomtatás-szakképzést javasol az MIT

ferenck 2020.12.10. 08:00

A világ talán leghíresebb műszaki egyeteme, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói a Jövő munkája tanulmány részeként az Egyesült Államok kormánya által támogatott 3DP szak- és továbbképzésekkel kívánják orvosolni a területen tapasztalható munkaerőhiányt, folyamatosan aktualizálni szakemberek ismereteit.

A tréningekbe történő jelentős befektetés nélkül a 3D nyomtatás nem, vagy a lehetőségeknél sokkal lassabban váltja valóra a benne rejlő lehetőségeket, és kevesebb lesz az új alkalmazás is.

A 3DP túljutott a prototípuskészítő-fázison, ma már kívánság szerinti (on-demand) gyártás, a fejlődést viszont a munkaerő-problémák jócskán hátráltathatják. Az additív gyártás inflexiós ponthoz ért, a szektor tréningek és komoly befektetések nélkül veszít versenyképességéből.

3dnyomtatas_miteducation_1.jpg

Az amerikai kormány az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium és az America Makes támogatásában látja a 3DP mainstreammé válásának kulcsát. Csakhogy ipari tömegtermelésnél még mindig prémiumkategóriás megoldás a hagyományos technológiákhoz képest. A tanulmány szerzői szerint pontosan tréningekkel és befektetésekkel kell növelni a 3DP versenyképességét.

Ez azért is kiemelten fontos, mert a technológia már nagykorúvá érett. Kiváló minőségű tréningekkel egyrészt nő az ipari alkalmazások száma, másrészt a komoly tapasztalatokkal rendelkező munkaerő sem vándorol el más szektorokba.

Az ország gyártóipara bajban van: 2012 óta 15 százalékkal kevesebb munkaerőt vettek fel, mint amennyire valójában szükség lenne. Kellő ráfordítással, a 3DP orvosolhatná a gondokat.

Az EU egyik felmérése hasonló következtetésre jut, szerzői pilotsémák gyors bevezetését javasolják. Míg az MIT-tanulmány nem konkretizálja a hiányzó szkilleket, az EU-s dolgozat konkrétabb, például az anyagminősítés képességét hangsúlyozza.

Több jelenségre hívják még fel a figyelmet. Például a 3D szkennerek áresésével nőtt a hamisítások száma, olcsóbb a másolás, bejáratott márkák értékelődhetnek le. Az MIT-s szerzők új adatkezelő szabványokat, biztonságosabb titkosítást és a „szürke zónák” felszámolását javasolják. A hobbifelhasználók számának növekedésével egyértelművé kellene tenni, hogy hol van a szellemi tulajdon és a fogyasztói jogok közti határ.

A szabadalmak, szellemi tulajdonjog túlzott védelme és az anyagok kompatibilitási problémái viszont szintén hátráltatják a fejlődést. Több szervezet úgy véli, hogy épp elég a jelenlegi szabályozás.

Címkék: trendek oktatás jövő MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1416322920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása