HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mitől lesz valakiből jó fémnyomtató szakember?

ferenck 2020.10.09. 08:00

A fémnyomtatás ipari valósággá vált, a technikát egyre több szektorban alkalmazzák. 2013 óta komoly növekedés figyelhető meg, a nagy áttörést 2017 jelentette.

Míg a 3DP ipari felhasználását az évtized közepén elsősorban műanyag-alapú prototípusok jelentették, ma már tömegesen gyárthatók – printelhetők – fémből álló késztermékek.

A technológia fejlődésével drasztikusan nőtt a specialisták iránti kereslet. Ők optimalizálják a fémprintereket, de nem egyszerű megtalálni őket, és ellentétben a polimeres nyomtatás-szakértőkkel, hiány van belőlük.

De mitől válik valaki fémnyomtatás-szekértővé, milyen profilú személyeket keressenek az érintett vállalatok?

A 3D Printing Media Network cikke erre keresi a választ.

3dnyomtatas_femnyomtatas.jpg

Problémát okoz, hogy mivel viszonylag új, de gyorsan növekvő területről van szó, kevés a speciális ismerettel és tapasztalattal rendelkező profi. Sokan felsőoktatási intézményben szerezték be ismereteiket, gyakorlattal viszont nem rendelkeznek, azaz kockázatos alkalmazni őket.

A problémát súlyosbítja, hogy hiába ért valaki a műanyagalapú additív gyártáshoz, a két terület között nincs szinergia, komoly különbségek vannak a nyomtatási és az utólagos megmunkálási folyamatok között. Magyarán, nehéz a váltás, azonnali jelleggel pedig kvázi lehetetlen.

Nélkülözhetetlen, hogy az illető rendelkezzen fémipari gyakorlattal. Elvileg anélkül is betanítható valaki, viszont nagy a kockázat, ráadásul rövid idő alatt nem lehet elsajátítani a szükséges ismereteket. Értenie kell, hogyan működnek a hagyományos eljárások, az anyagok tulajdonságait, és hogy mi történik velük printelés közben. Mindezek mellett a különféle fémnyomtatási eljárásokban is otthonosan kell mozognia, különben nem tud jól választani az adott munkával kapcsolatban felmerülő opciók közül.

A folyamattervezést szintén ismernie kell, és az sem árt, ha ki tud találni új fémnyomtatás-alkalmazásokat.

Ezekkel a készségekkel és ismeretekkel sokszor additív gyártószektoron kívüli személyek, a fémalapú fröccsöntés, fejlett szinterezés és lézeres gyártás szakértők rendelkeznek. Ők könnyebben állnak át a fémnyomtatásra, mint a polimeres printelés specialistái.

A speciális tudás mellett természetesen az úgynevezett „puha” (soft) szkillek (tanulás, alkalmazkodás, kreativitás, nyitottság, motiváltság stb.) szintén sokat számítanak.

Címkék: trendek fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7716231402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása