HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Okosszemüveg a kiterjesztett valósághoz

ferenck 2020.10.06. 08:00

Az Eindhoven-székhelyű Luxexcel, a nyomtatott szemüveglencsék specialistája, eddig főként egészségügyi megoldásokkal, orvosi receptre felírt szemüveglencsékkel foglalkozott. Most viszont bekapcsolódik az okoslencse-bizniszbe is.

A cég saját technológiát dolgozott ki, amellyel „okos” funkciók integrálhatók lencsékbe. Elképzelésük szerint ügyfeleik, azaz techvállalatok a Luxexcel segítségével saját termékeket készíthetnek, miközben a szemüveg eredeti rendeltetésének is megfelel: javítja a látását mindazoknak, akiknek szükségük van rá.

Az intelligens technológiák és a szabályos lencsék összekombinálásával személyre szabott darabok születhetnek. A platform méretezhető és rugalmas, így tömegesen gyárthatók egyedi igényeknek megfelelő, specifikált termékek.

3dnyomtatas_szemuveglencse.jpg

A platform minden komponenssel rendelkezik: hardverrel, szoftverrel, anyagokkal. Akrilalapú műgyantát (VisionClear) nyomtatnak, majd UV fénnyel dolgoznak meg. A VsionEngine motor többféle anyagot, például polimereket és boltokban beszerezhető szemüvegkeretekhez passzoló üvegeket printel, és légréseket is hagy, ha igény van rájuk.

Ezekbe, a rétegek közé ágyazhatók az intelligens technológiák: holografikus filmek, LCD kijelző, hullámvezetők stb. A „szendvics” eredményeként a felhasználónak nem kell külön szemüveget és például kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) lencsét hordania, mert most a kettő egyben van.

A Luxexcel teljesen digitalizált technológiája a nem túl hatékony, viszont munkaintenzív hagyományos lencsekészítés alternatívája lehet – a több szubtraktív lépéssel, eljárással, például a fényezéssel stb. az anyagok kb. 80 százaléka vész kárba.

A cég titoktartási megállapodások miatt egyelőre nem teheti közzé partnerei nevét, annyit viszont elárult, hogy az okos lencse szektor meghatározó vállalataival áll kapcsolatban. Egyikük akár a nemrég bemutatott Project Aria keretében AR-szemüvegen dolgozó Facebook is lehet. A szemüveget az infokom óriás száz alkalmazottján tesztelik: a hétköznapokban viselik.

Címkék: szemüveg kiterjesztett valóság Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8316226190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása