HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott érzékelők detektálják a Covid-19 antitesteket

ferenck 2020.09.30. 08:00

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói Covid-19 antitesteket 10-15 másodpercen belül azonosító műszert fejlesztettek. A pici aranyelektródákból készült, olcsó szenzorból álló rendszert most kezdik pácienseken tesztelni. Az érzékelő nyomtatásához az Optomec Aerosol Jet 3D technológiáját használták.

A technológiával áramot vezető és nem vezető anyagok egyaránt 10 mikron pontossággal printelhetők, az apró aeroszolos cseppecskéket utána szinterezik is. A 100 darab, nano mérettartományú arany elektródát 2 négyzetmilliméteres felületre nyomtatták.

Ha a műszert szélesebb körű használatra is engedélyezik, orvosok újabb fontos eszközévé válhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Az antitestek azonnali detektálásával, jobban megérthető a vírus terjedése, és ha jobban értjük, akkor nagyobb az esély az ellenőrzés alatt tartásra. Ráadásul olcsó, darabonként néhány tíz dollár a gyártása.

3dnyomtatas_antitestek.jpg

A szenzor geometriáját és felületét a CMU-n bioérzékelőkkel foglalkozó Rahul Panat dolgozta ki. A különleges geometria biztosítja, hogy az antitestek felismeréséhez szükséges proteinmennyiséget tartalmazzon.

„Kutatócsoportom csúcsteljesítményű printelt érzékelőket fejlesztett az agyban lévő egyik vegyi anyag, a dopamin detektálására. Rájöttünk, hogy a műszer Covid-19 teszthez szintén használható, és meg is változtattuk a kutatás irányát, a pandémia legyőzése került előtérbe. Az Aerosol Jet technológia a magas szintű érzékelő készség és a gyorsaság miatt volt kritikus” – magyarázza Panat.

Az antitesteknek még kis koncentrációját is észlelő műszerhez ujjbegyből vett egyetlen vércsepp elég. A szenzorra helyezve elektrokémiai reakció indul el, amellyel kétféle Covid-19 antitest detektálható. A szenzort okostelefonra kapcsolt, mikrofolyadékos eszközbe ágyazták; a kapcsolat könnyen kezelhető interfészen keresztül történik. A munka végeztével, az érzékelő tisztítása egyszerű, kb. 1 perc, utána pedig ismét használható.

A mostani fejlesztés az aktív koronavírus detektálását célozza, a tesztelést döbbenetes mértékben „áramvonalasítja.” Később másfajta betegséghordozók, például zika-, ebola- és HIV-vírus azonosítására is alkalmas lehet.

Címkék: egészségügy szenzor nyomtatótechnológiák koronavírus

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4416221446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HanG99 2020.10.01. 14:29:20

ha működik, nem rossz.
hibaarány oda-vissza viszont érdekelne. fals pozitív - fals negatív
süti beállítások módosítása