HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Drón szállított nyomtatott alkatrészt az Északi-tengeren

ferenck 2020.09.03. 08:00

Az olaj- és gáz szegmensben először, drón szállított egy nyomtatott alkatrészt. A pontosan az előzetes tervek szerint kivitelezett művelet az Északi-tenger norvég partjaihoz közel történt, a stavangeri Equinor vezényelte le, a beszédes nevű Nordic Unmanned (ember nélküli) gépe olajplatformra vitte a darabot.

A drónos szállítás abszolút természetes választás volt az olaj- és gázszektorban innovatív megoldásairól ismert cég számára. A másik technológiában, a 3D nyomtatásban szintén gyorsan fejlődő, tevékenységüket átalakító megoldást látnak, óriási potenciállal. A szóban forgó nyomat egyébként egy diesel fúvókatartó volt.

Problémát jelentett, hogy ezt a tárgyat már nem gyártják, és nagyon nehéz beszerezni. Viszont mindenképpen szükségük volt rá, ezért aprólékosan újra kellett tervezni, el kellett készíteni a 3D modelljét. Végül fémnyomtatással alakították ki, a printeléshez a masszív ipari ötvözetként ismert Inconel 718-at használták.

3dnyomtatas_eszakitenger.jpg

A drón a tökéletesre sikerült utánzatot szállította Norvégia legnagyobb gáztermelője, a Troll A platformjára.

„A fejlesztés gyors, a dróntechnológiában vízfeletti és vízalatti tevékenységünkben egyaránt komoly lehetőséget látunk. Norvégiában mi szeretnénk az élharcosok lenni. A drónok növelik a biztonságot és a hatékonyságot, és hozzájárulnak, hogy a norvég olaj- és gázkitermelésben csökkenjen a széndioxid-kibocsátás. Az új energetikai potenciál kiaknázásában szintén segíthetnek” – nyilatkozta Arne Sigve Nylund, az Equinor elnökhelyettese.

A vezető nélküli légi jármű, egy Camcopter s-100 modell egy óra alatt, kb. 1500 méter magasban tette meg a 80 kilométeres utat. Ezeket a drónokat rengeteget tesztelték, kb. 70 ezer óra repülésre vannak belőve. 4 méter hosszúak, tömegük meghaladja a 100 kilót, maximum 50 kilót képesek szállítani.

Az Equinor szerint a logisztikai műveletek új infrastruktúrája van kialakulóban, amelyben kitüntetett szerep jut a drónoknak.

Az energetikában úgyszintén.

Címkék: szállítás olajipar logisztika drónok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3416185844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása