HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új fémnyomtató rendszerrel bővül a Fraunhofer Intézet

ferenck 2020.09.01. 08:00

A Gyártótechnológiák és Fejlett Anyagok Fraunhofer Intézete (IFAM) új nyomtatórendszert telepített, amellyel fémek és kerámiaanyagok printelhetők. A Fusion Factory nevű gépet a XERION Berlin Laboratóriummal közösen fejlesztették.

A rendszer kiegészíti az IFAM additív gyártókapacitását. Az innovációs központban eddig is többféle technológiával dolgoztak: szelektív elektronsugár-olvasztás, 3D szitanyomás, széthúzásos nyomtatás (fused filament fabrication, FFF), 3D stencilnyomtatás.

A különféle additív gyártóeljárások egyetlen központban történő koncentrálódásával jelentősen bővülnek a lehetőségek, a partnereknek még inkább javasolhatok kifejezetten rájuk, projektjeikre kitalált innovatív megoldások, illetve segíthetnek nekik az additív gyártásban lévő potenciál kiaknázásában.

3dnyomtatas_fraunhofer.jpg

A Fusion Factory rendeltetése, hogy megerősítse az intézet pozícióját a 3D fémnyomtatásban. Valószínűleg most még többen akarnak majd együttműködni velük.

A rendszer három modulból tevődik össze: az egyik a nyomtatást, a másik a kötőanyagok eltávolítását, a harmadik a hőkezeléssel történő sűrítést végzi. Az újdonság, hogy a három folyamat egyetlen rendszeren belül történik.

A moduláris Fusion Factory fém- és kerámiás nyomtatószálakat (filament) használ, de új anyagokban is gondolkoznak. Kiegészítő 3D nyomtatómodulok hozzáadásával növelhető a gyártás volumene. A folyamatokat ipari termelésre igyekeznek optimalizálni.

A fémalapú FFF-rendszer takarékoskodik az erőforrásokkal, miközben a tervezők (ahogy a 3DP-ben megszoktuk) jóval szabadabban dolgozhatnak, mintha valamelyik hagyományos technológiát használnák. A nyomatok lyukacsossá, üregessé (porózussá) tehetők, ami bionikus alkalmazásokkal is kecsegtet.

Az IFAM a rendszert népszerűsítő tréningeket, workshopokat és rendezvényeket is tervez.

Címkék: ipar innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7416182126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása