HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Keresőmotor 3D modellekhez

ferenck 2020.08.26. 08:00

Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb infokommunikációs technológiáját, a többek szerint a „jelen mesterséges intelligenciájának” számító gépi tanulást, azon belül is a mélytanulást (deep learning) egyre gyakrabban alkalmazzák 3D nyomtatáshoz kapcsolódó projektekben. Ezek egyike a Physna által fejlesztett Thangs, a világ legrobusztusabb geometriai keresőmotorja.

Az ingyenes Thangs nem kutakodik szövegek vagy képek után, helyette mélytanulás-algoritmusokkal indexeli a poligonokon vagy háromszögeken alapuló 3D modelleket. Indulásáig az oldal már 1 milliónál több modellt indexelt, és a következő hónapokban jelentősen növelni akarja a számot.

Nemcsak intelligens keresőalgoritmus, hanem verziókezelő (több változattal rendelkező adatok, itt 3D modellek kezelése) funkciója is van, illetve a modellel kompatibilis darabokat is jelez.

3dnyomtatas_searchengine0.jpg

A Physna arra számít, hogy a Google és a GitHub szintézisének tűnő kereső tervezők, mérnökök és más 3D szakértők, rajongók körében egyaránt népszerű lesz. A 3D keresésben és elemzésben piacvezető cég első szabadon hozzáférhető termékéről van szó, több technológiájukat beleintegrálták, a Thangs-en keresztül demokratizálják őket.

„Elég hatékony, így vezető légi ipari CAD tervezőmérnök is elboldogul vele, viszont elég egyszerű is, tehát szinte bárki használhatja” – nyilatkozta Paul Powers vezérigazgató.

A keresőmotort abból az alapvetésből kiindulva fejlesztették, hogy a 3D adatvilágban manuálisan kutakodunk, nincs központi kereső, fájlok megtalálása keményebb dió, és még vállalaton belüli együttműködéshez sincsenek megfelelő kontrolszoftverek. Általában a számítási felhőben való tárolás és e-mailek kellenek hozzá.

A Thangs-ra a felhasználó feltölt darabokat, és javaslatokat kap, hogy hol lehet szükség rájuk, milyen kompatibilis alkatrészekhez férhet hozzá. Természetesen van hagyományos szövegalapú keresődoboz is – fizikai jellemzők, méret és más paraméterek alapján keresgélhetünk, működésre, költségekre, anyagokra és teljesítményre vonatkozó becsléseket kapunk.

Tervezők és munkatársak meg tudnak osztani 3D modelleket, közösen dolgozhatnak is rajtuk. A verziókezelés automatizált, kommentelhetünk, lájkolhatunk, amelyekről a feltöltő értesítést kap.

Powers elmondta, hogy azt szeretnék, ha a Thangs egy éven belül a világ legnagyobb 3D modell adatbázisává válna. Mélytanuló algoritmusának köszönhetően, minden automatikusan talált nyilvános modellt indexel, és a frissítésekkel folyamatosan intelligensebbé válik.

Címkék: kereső innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3316176700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása