HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Az automatizáció hatása a 3D nyomtatás munkaköreire

ferenck 2020.07.17. 08:00

Jó ideje tudjuk, hogy jönnek a mesterséges intelligenciák (már itt is vannak), a robotok, nyakunkon az automatizáció, ipar 4.0, intelligens gyártás, hamarosan beköszönthet az ember nélküli gyárak kora. Jó ideje riogatnak is velük, tömeges munkahelyvesztés, az MI-k elorozzák az állásunkat, és hasonlók. A Covid-19 ráadásul fel is gyorsítja a robotizációs, automatizációs tendenciákat.

Mindegyik felsorolt technológia kulcstényező a jövő üzemeiben, az automatizáció és a vele járó robotikai és mesterségesintelligencia-technikák garantálják a lényegében önállóan működő integrált gyártórendszereket, és tény: ezek a rendszerek sok munkakört tesznek feleslegessé.

De akkor ki fog dolgozni a közeljövő gyáraiban, milyen lesz a holnap munkaereje, milyen adottságokra és tudásra lesz szükségünk?

3dnyomtatas_automatizacio.jpg

A változások jelentős mértékben fogják érinteni az additív gyártást. Már csak azért is. mert a 3D nyomtatás és a kapcsolódó technológiák – MI-khez, robotokhoz stb. hasonlóan – szintén az automatizáció racionális motorjai.

A 3DP az elmúlt években iparrá vált, és jóstehetség nélkül elmondható: a jövő gyárainak szerves része lesz. Integrált digitális gyártósorok elképzelhetetlenek nélküle, amelyek egyik ma is működő példája az EOS megosztott moduljai.

Egyértelmű, hogy a gépek működtetéséhez kevesebb emberre lesz szükség, a McKinsey szerint a tágabb értelemben vett gyártószektor munkaköreinek 64 százaléka automatizálható. Az additív gyártás pedig alapvetően kevésbé munkaintenzív, mint a hagyományos, kevesebb a munkafázis, csökken a raktárak és a szállítás jelentősége. Ez pedig szintén kevesebb állást, illetve állások elvesztését jelenti.

Magán a 3D nyomtatáson belül az alacsonyabb szintű munkakörök válnak redundánssá. A gépek működtetését, folyamatok monitorozását algoritmusok is meg tudják oldani, nyomatok egyik gépről a másikra való mozgatásához pedig ott lesznek a fáradhatatlan és precíziós robotok. Lényegében az egész folyamat, és az utómunkálatok is automatizálhatók. Tehát kevesebb, viszont magasabban kvalifikált dolgozóra, például szolgáltatásokkal foglalkozó, azokat megtervező vagy karbantartást előkészítő mérnökökre, és igen, a 3DP-n belül is adattudósokra lesz szükség, de mindenképp olyan személyekre, akik jobban értik az intelligens gépeket, logikájukat.

A jövő gyárait adatok és szoftverek határozzák meg. Mivel a 3DP e gyárak része, ezen a területen is több gépitanulás-specialistát és szoftvertervezőt kell alkalmazni. Már ma is millió és egy alkalmazás létezik, tehát az azokat tervező stb. szakemberek szintén remek állásokat tölthetnek be. Szintén a jelen tanulsága, hogy a tervezők, designspecialisták tevékenységi köre is bővül, kreatív munkájuk nélkül elképzelhetetlen a holnap.

Címkék: trendek jövő robot automatizálás mesterséges intelligencia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3416007362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása