HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott füldugó amerikai katonáknak

ferenck 2020.06.10. 08:00

Az amerikai hadsereg gyakran él a 3D nyomtatótechnológia lehetőségeivel: vagy a katonáknak biztosít egészségügyi támogatást, vagy egyszerűen harctéri előnyhöz akar jutni.

A floridai nScrypt speciális printere barátságtalan környezetekben is képes változatos tárgyakat, például komplett elektronikus készülékeket vagy bioaktív tapaszokat előállítani. Egy 2019-es pilotprojektben printelt orvosi műszereket teszteltek konfliktuszónákban. A légierő egyik kutatócsoportja sebészhorgot nyomtatott harctéri használatra.

3dnyomtatas_fuldugo.jpg

A hadsereg legújabb nyomtatott fejlesztése, egy füldugó a katonák hallását hivatott megvédeni. A rosszabbul hallók veszélyeztetettebbek, a csatatéren nehezebben állnak helyt, társadalmi interakcióik is korlátozottabbak.

Amerikai katonáknak kötelező valamilyen hallásvédő készüléket viselniük. Speciális program foglalkozik velük. Az USA-ban persze nemcsak a hadsereg veszélyeztetett csoport, az állam évi 242 millió dollárt költ dolgozók halláskárosodás miatti kompenzációjára.

A hadsereg kutatói több technikát, köztük a 3D nyomtatást is használják füldugók készítésére. A naprakész megoldásokkal a változatos technológiák előnyeit kihasználva, személyre szabott darabok állíthatók elő.

A technikák összehasonlításához és optimalizálásához hat különféle füldugó-mintát készítettek. 20 önkéntes fülét 3D-ben modellezték, a modelleket CAD-szoftverrel személyre szabták, majd három hagyományosabb gyártóeljárással és újabbakkal is megcsinálták. A szkeneket szintén többféle szkennerrel végezték, a nyomtatáshoz az Envisiontec Perfactory Micro gépét E-szilikon M anyagokat vettek igénybe, majd az utómunkálatok következtek.

Az egyik klasszikus módszerrel készült darab védte legjobban a fület, viszont a legkényelmetlenebb is volt. A digitális szkennelés viszont kevésbé jó darabokat eredményezett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7415727758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása