HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kína nyomtatott a világűrben

ferenck 2020.05.21. 08:00

A 3D nyomtatótechnológia fejlődésével egyre több a printelt repülőgép- és űreszköz-alkatrész. A kaliforniai Rocket Lab rakétameghajtót nyomtatott, a szintén kaliforniai Relativity Space pedig teljes egészében additív gyártással készült rakétákat akar.

Természetesen Kína sem maradhat ki az „űrnyomtatásból”, a távolkeleti ország Űrtechnológiai Akadémiája (CAST) által fejlesztett speciális printert, nyomtatott CubeSat műhold telepítővel együtt május 5-én fellőtt a világűrbe. Néhány perccel később egy kísérleti – és személyzet nélküli – űrhajó elvált a rakétától, majd pályájára lépett.

3dnyomtatas_kina_ur.jpg

Az űrhajót egy rakomány-visszaszállító kapszula is kísérte, azon volt a 3D printer. A kapszula egy nappal később visszatért a Földre, fedélzetén a géppel és két nyomattal.

Kína első világűrbéli nyomtatása szénszállal megerősített polimer kompozitok folyamatos gyártását is jelentette. Világpremiert csináltak vele, mert ezt előttük senki sem abszolválta odafent. A nyomatok (összesen kettő) csütörtök este készültek el, mentek róluk az Akadémiára a képek, azaz, a misszió teljes sikerrel járt.

3dnyomtatas_kina_ur0_1.jpg

A szénrostot magas szakítószilárdsága és kis tömege miatt gyakran használják a légjármű-iparban. Kompozitanyagok velük történő megerősítése jó ideje kutatások tárgya. A misszióval a kínai kutatók a speciális anyag technikai alapjait akarták lerakni, és ezért döntöttek arról, hogy a munkálatok az atmoszférán kívül történnek.

A nyomatokon a mikrogravitáció anyagokra és szerkezeti mechanizmusokra kifejtett hatása is vizsgálható. A CAST bizakodik, hogy a mostani munkából kiindulva, idővel majd nagyobb szerkezeteket is printelnek az űrben.

A teszttel az is kiderült, hogy a nyomtatás teljesen automatizálható. Az eddigi teszteknél a fúvóka bemelegítéséhez vagy a hibaelhárításhoz kellettek emberek, a mostani viszont a legközelebbi Homo sapienstől is többszáz kilométerre történt, és sikerült.

A (nyomtatott) telepítő a miniműholdat kötötte össze a rakétaindítóval. Csökkenti az indító rezgéseket, a megfelelő időben engedi el a műholdat, továbbít bizonyos jeleket. A gép szerkezeti integritását, anyagteljesítményét és űrkörnyezet-kompatibilitását tekintve, mindhárom kategóriában jól vizsgázott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr10015683026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása