HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan fessünk szebbre komplex nyomtatott felületeket?

ferenck 2020.05.15. 08:00

A New Jersey állambeli Rutgers Egyetem mérnökei hatékony és automatizált utófeldolgozó módszert találtak ki komplex nyomtatott tárgyak festésére, amellyel még az egyébként hozzáférhetetlen részek is elérhetők. Az új módszerrel idő és pénz spórolható meg, plusz a nyomatok „okos bőrbe” csomagolhatók.

Az úgynevezett elektrospray-s lerakással (electrospray deposition, ESD) a permetezőtű és a tárgy helyét sem kell megváltoztatni.

A fejlesztők elmondták, hogy eljárásuk nemcsak hagyományos tárgyak, hanem hidrogéles puha robotok esetében is hatékonyabb az eddigieknél. Ha a tárgyat többször egymásután vízbe teszik, a festék akkor sem kopik le róla, mert olyan jól ellenáll a nedvességnek.

3dnyomtatas_painting.jpg

3D nyomatok hagyományos módszerekkel, klasszikus festéssel és bevonással nem lesznek tökéletesek, ami több szektorban, például a légjármű-iparban vagy a medicinában komoly problémákhoz vezethet.

A megoldás, az ESD mikro- és nanoléptékű bevonó technika az áramló vegyszert magasfeszültség mellett porlasztja elektromossággal töltött cseppecskékre. Az utóbbi években oltóanyagok, napelemek fényelnyelő rétegeinek és LED kijelzők fluoreszkáló kvantumpöttyeinek a bevonására használták.

A kutatók módosítottak rajta: minimalizálták a töltéseloszlást, lehetővé téve korlátozott vastagságú film lerakódását, amely idővel növekedni kezd. Az eljárást önkorlátozó elektropermetes lerakásnak (SLED) nevezték el. Nagyon fontos jellemzője, hogy sem a tűnek a nyomaton történő beállítása, sem a nyomat irányultsága nincs hatással a munkafolyamatra.

Az SLED jobban „érzi” a printelt darabok sajátosságait, és a fejlesztők pont ezért jelenleg SLED kiegészítőt építenek 3D nyomtatókhoz. Így válik lehetővé nyomatok funkcionális, védelmet adó és esztétikus festékrétegekkel történő bevonása. A tesztek alapján ezzel a technikával vékonyabb rétegekre irányuló, a hagyományos módszereknél kevesebb anyagot használó, célzottabb festésalkalmazások valósíthatók meg. Következő lépés tulajdonságaikat úgy adaptáló felületek létrehozása, amelyek érzékelik a környezetüket, és hatással lehetnek beépített elektronikus részekre, stimulálhatják azokat.

A kutatók bizakodnak, hogy technikájukat hamarosan kereskedelmi forgalomba hozzák.

Címkék: innovátorok utómunkálatok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6215651988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása