HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

14. századi firenzei keresztelőkápolnát 3D technológiákkal restaurálnak

ferenck 2020.04.28. 08:00

Egyre gyakrabban restaurálnak, alkotnak újra és őriznek meg az utókornak 3D technológiákkal történelmi emlékeket. Ezek a technikai megoldások azért népszerűek, mert az eredetinek nem okoznak sérülést, és mert megmarad az alkotások teljes részletgazdagsága.

Madridtól az iraki Moszulig, a múlt több remekműve e megoldásoknak köszönhetően született újra. Olaszországban szintén 3D szkenneléssel és printeléssel restaurálták a firenzei keresztelőkápolna szűk 700 éve, Andrea Pisano által 1329 és 1336 között készített déli kapuját. Az északi és a keleti Lorenzo Ghiberti munkája. (A három közül a déli a legrégebbi.)

Az olasz reneszánsz egyik ékkövének számító város legrégebbi épületeinek egyikét 1059 és 1128 között húzták fel.

3dnyomtatas-florence.jpg

A bronzból készült kapu az időjárás és a légszennyezés negatív hatásainak következtében megrongálódott, és az Opera di Santa Maria del Fiore által vezetett kulturális projekt részeként eldöntötték, hogy a díszes bronzkaput pontos utánzatával fogják helyettesíteni.

Az Opera di Santa Maia del Fiore partnerségre lépett az olasz Prototek 3D szkennelés- és nyomtatás-szolgáltatóval, majd Artec Space Spiderrel leszkennelték a kaput. (Az Artec magyarországi forgalmazója a FreeDee Printing Solution.)

A beszkennelt adatok alapján a 3D Systems egyik printerén modelleket készítettek a kapu különböző részeiről. A részekből helyi öntödében, viaszöntő módszerrel hozták létre a másolatot.

A Keresztelő Szent János életét feldolgozó, 5 méter magas és 4 méter széles, gyönyörű kapu 28 részletes panelből áll össze.

A restaurációs projektet 2016-ban kezdték, akkor szedték le, majd három évig restaurálták a kapukat. Mind a 28 panelt külön-külön leszkennelték, a munka tíz napig tartott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4415627010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása