HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyílt forrású spagetti-detektív

ferenck 2020.04.22. 08:00

Az utóbbi években több nyílt forrású programot stb. fejlesztő csoport járult hozzá a 3D nyomtatás fejlődéséhez. Az OctoPrint szoftverplatformmal például távolról irányíthatjuk, figyelhetjük a nyomtatást.

A nyílt forráskódú közösség legújabb ajándéka a 3D nyomtatás világának egy, a printelés közbeni hibákat detektáló és a munkafolyamatot automatikusan leállító mesterségesintelligencia-alapú szoftver.

A Spagetti Detektív (TSD) vagy a printer webkameráját, vagy otthoni számítógépet használva veszi észre, hogy a nyomtatás mikor téved rossz vágányra, és a gép úgynevezett spagettiket kezd el extrudálni. A szoftver ekkor állítja le a printelést, majd vagy e-mailen, vagy szöveges üzenet formájában értesíti a felhasználót.

3dnyomtatas_spaghetti.jpg

Ha egy printeren használjuk, akkor a TSD ingyen letölthető. Tízmásodpercenként ellenőriz.

Ha akarjuk, előfizethetünk Pro változatra, amellyel egyszerre több gépet monitorozhatunk, és a másodpercenkénti képkocka-ráta 25. A Pro szolgáltatás havi 4 dollárral kezdődik, minden plusz printer 2 dollár, és maximum 5 lehet belőlük.

Az MI (mesterséges intelligencia) a YOLO nevű mélytanulás (deep learning) algoritmuson alapul. A Kenneth Jiang által vezetett fejlesztőcsoport eredetileg „dobozokkal” jelölte meg azokat a képeket, ahol a gép spagettit extrudált. Az elrontott nyomatokról készült képeket betáplálták a YOLO algoritmusba, azokkal tanították meg a hibafelismerésre.

Sok ciklust követően, az algoritmus meg is tanulta, hogyan detektálja magától, ha „spagetti van a képen.” Ma már képdobozokat jelenít meg, ha úgy érzi, hogy itt és itt elakadt, elromlott a nyomat.

Egyre magabiztosabban teszi.

Az ilyen jellegű programok átlagosan 6,9 százalékos pontatlansági rátával dolgoznak, azaz minden 100 nyomat esetében 6,9-nél nem veszik észre a hibázás pillanatát, vagy hamis pozitívokat detektálnak. A TSD csapat minden megtesz azért, hogy a következő hónapokban 2 százalék vagy az alatt legyen a mutató.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr415608948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása