HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott antennák 5G kommunikációs rendszerekhez

ferenck 2020.04.20. 08:24

Brit kutatók olcsó „többszörös bemenet, többszörös kimenet” (Multiple Input Multiple Output, MIMO) antennák nyomtatását tervezik 5G kommunikációs rendszerekhez.

A javasolt MIMO-k a sugarakat több irányba juttatják el, így biztosítva fázisváltók nélkül is a folyamatos valósidejű lefedettséget. Külön pozitívum, hogy a 4 Ghz-et meghaladó szélessávú teljesítményükkel a 28 GHz-es 5G sávban is működőképesek.

A kutatók megállapították, hogy printelt antennáik olcsó választást jelentenek 5G-s és milliméterhullámú alkalmazásokhoz. Ez pedig egyértelműen a 3DP-nek köszönhető. A technológia komplex tervezési lehetőségeket is jelent, az antenna sugárzása módosítható, és jobban is irányítható.

3dnyomtatas_5gantenna.jpg

A munkát a jelenleg a legtöbb országban küszöbön álló 5G szabvány-implementálás áttekintésével kezdték. Tanulmányukban ezt követően magyarázták el, hogy a 3D nyomtatás mennyire hatékony gyártóeljárás antennák tervezéséhez. Az eddigi tapasztalat, hogy változatos alkalmazásokhoz printeltek a mikrohullámtól a THz-szintig különféle frekvenciákon működő antennákat.

„A 3D nyomtatás antennagyártásra történő használata több előnnyel jár, például olcsón dolgozhatók ki összetett formák” – írják tanulmányukban, majd példákat is említenek.

Az Európai Űrügynökség, az ESA a PROBA-3 űrmisszióhoz használta a spanyol SENER technológiai csoport és a Fejlett Légitechnológiai Központ (CATEC) printelt antennáit.

Az amerikai Delaware Egyetem kutatói szintén 5G antennák fejlesztéséhez alkalmazzák az additív gyártótechnológiát, egész pontosan az XJet Carmel 1400 rendszert.

Az arizonai Lunewave radar- és antennagyártó startup saját technológiával dolgoz ki speciális antennákat.

Maga a nyomtatási folyamat két részből áll: az első a tényleges 3D printelés, a második a nyomat fémmel való bevonása. Utóbbihoz szintén olcsó technikákat javasolnak, mert hatékonyabb a használatuk.

Címkék: antenna 5G

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6915608704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása