HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bionyomtatás távlatok

ferenck 2020.03.06. 08:00

Nemzetközi tudóscsoport „menetrendet” (roadmap) készített a jövőből egyre inkább jelentechnológiává érő 3D bionyomtatásról. Az anyagban egyrészt leírják a mát, másrészt felvázolják a holnapot. Mindegyik szerző a technológia más aspektusára (új biotintáktól a sejtépítésig, szövetektől a többsejtes tervezett élő rendszerekig stb.) fókuszál.

A tapasztalt kutatóknak és újoncoknak egyaránt ajánlott menetrend időszerűségét az utóbbi hónapok, évek gyors fejlődése, az alkalmazási területek látványos bővülése indokolja.

3dnyomtatas_bioproadmap.jpg

A bioprinting megoldandó nagy/általános kihívásai a következők: szállításra, sejtnövesztésre jobban alkalmas újgenerációs tinták fejlesztése, nyomtatási folyamatok minőségjavítása, hatékony kereszt-összeköttetések kidolgozása, mikrofolyadékos eszközök integrálása.

Az első szakaszban a sejtbővítő rendszerek szükséges feljavítását, a hagyományos módszereknél gyorsabb bioreaktor-alapú rendszereket, a regeneratív gyógyászat és a szövettervezés termékeinek piacra kerülésében játszott szerepüket mutatják be.

3dnyomtatas_roadmap0.jpg

A biotinták fejlődése látványos, de nem elég gyors. Sejtek mikrokörnyezetben történő működéséhez, natív szövetek, szervek és komplexitásuk pontos másolásához a mostani szint még nem elegendő.

Őssejtek bionyomtatása az egyik legígéretesebb terület, amelyben három nagy kihívásra kell választ találni: a fizikai nyomtatás hatásaira, a biotinták minőségére, és a nyomtatott őssejtkultúrák biológiai problémáira. Jó hír, hogy már vannak működő megoldások.

Az organoidok nagyon hasznosak szövetek vagy szervek fiziológiai mikroszerkezeteinek in vivo hatékony utánzására, nagymennyiségű gyártásuk viszont (főként a csillagászati árak miatt) még lehetetlen.

Biohibrid szövetek nyomtatásával járványok és betegségek jobban modellezhetők, pontosabb in vitro modellek készíthetők. Az egy chipre tömörített szervek (organ-on-a-chip), a többsejtes rendszerek és a szövetegyesítés további fejlesztése szintén fontos feladatcsoport.

Az anyag földönkívüli bionyomtatást is ismerteti – mikrogravitációban például komplexebb geometriájú szövetek printelhetők. Bizakodásra ad okot, hogy amerikai, európai uniós, orosz és kínai projektek masszívan készítik elő a terepet, dolgozzák ki az infrastruktúrát az űrbéli nyomtatáshoz.

Címkék: trendek jövő bioprinting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6215477334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása