HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatás volfrámmal

ferenck 2020.01.09. 08:00

A periódusos rendszer 74. eleme, a volfrám angolul tungsten, ami svédül „nehéz kő”, a német wolfrahm pedig „farkashabot” jelent, utalva a fémes elem, átmeneti fém kohósítási folyamatot zavaró habzó hatására.

A volfrámból fémporokat gyártó, a szakterület piacvezetőjeként számon tartott pennsylvaniai Global Tungsten & Powders Corp. (GTP) együttműködésre lépett a binder jet technológiával működő 3D nyomtatókat beszállító ExOne-nal, és megállapodtak, hogy fellendítik a volfrámporok használatát az additív gyártásban.

A közös munkától komoly előnyöket várnak, nagy hatással lehet vágóeszközök, kopásálló részek gyártására, azokra a gyártófolyamatokra, amelyekhez jelentős elektromos és hővezetés szükséges.

3dnyomtatas_tungsten.jpg

Az ExOne egyes volfrámötvözetekkel máris kompatibilis gépeivel (X1 25PRO, Innovent+) eddig is nyomtattak porkohászati keményfémeket és (értelemszerűen) volfrámkompozitokat, az együttműködés következtében azonban jócskán felgyorsulhat a printelés, kevesebb hulladék termelődik, a tervezésnél pedig szabadabban bánhatnak a geometriával.

Természetesen az anyagok minősége, így az elemek közül a legmagasabb olvadási hőmérséklettel bíró, kellően robusztus volfrámból készülő poroké is javul. Már csak azért is, mert a például a rakétákhoz, turbina lapátokhoz és más kopásálló részekhez használt volfrámot gyakran nehézfém-ötvözetekkel keverik, hogy a nyomat a lehető legmasszívabb legyen.

A GTP hamarosan két újabb nyomtatóanyagot, a rozsdamentes acélnál is „acélosabb”, finom karbid részecskékből álló volfrámkarbidot és a hőnek, kopásnak remekül ellenálló, az elektromosságot és a hőt jól vezető réz-volfrám ötvözetet mutat be.

Előbbiből vágószerszámok, utóbbiból félvezető eszközök stb. gyárthatók. A szinterezést az utolsó „simítások” kivételével a munkafolyamat nagy részében helyettesítő binder jet technikával csökkennek az előállítási költségek, a nyomatok pedig erősebbek és tömörebbek.

Címkék: ipar anyagtudomány nyomtatóanyagok fémnyomtatás binder jetting

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1515284106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása