HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás cyberbiztonságát oktatják a New Yorki Egyetemen

ferenck 2019.11.05. 08:00

A 3D nyomtatást egyre több területen alkalmazzák; az örvendetes tény, a világhálóra kapcsolódó printerek számának drasztikus növekedésével, azzal a következménnyel is jár, hogy a rendszerek több támadásnak vannak kitéve, így az információbiztonsági megoldásokra fokozottabban kell ügyelni.

Az egészségügy a technológia egyik legkorábbi és legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területe, ahol különösen kell vigyázni az akár sebészi műtéteket is veszélyeztető, az iparágban más szektorokhoz hasonlóan növekvő számú cybertámadásokra. A jelenség következménye, hogy a medicinával kapcsolatos technikák, szakterületek, köztük az additív gyártás biztonságát is növelni kell.

Nikhil Gupta, a New Yorki Egyetem (NYU) kutatója és munkatársai hatékony megoldásokat találtak ki például QR kódok, nyomatok stb. titkosítására, hitelességvizsgáló szkennelő technikákra. Augusztusban például CAD fájlok meghackelését nehezítő módszert dolgoztak ki.

3dnyomtatas_cybersecurity.jpg

Gupta és az NYU Tandon (Brooklyn) számítástudományi kutatója, Ramesh Karri júliusban hároméves támogatást kapott az amerikai Nemzeti Tudományos Alaptól (NSF) – annak Biztonságos és Megbízható Cybertér programja keretében –, hogy dolgozzák ki a 3D nyomtatás cyberbiztonsága tantervet (Cybersecurity in Additive Manufacturing). A tantárgy célja a cyberbiztonság és a gépészmérnöki tervezés közötti szakadék áthidalása, hogy mérnökök és anyagtudósok fejlesztéseik közben jobban ügyeljenek a biztonságra.

„A cyberbiztonság egyik kritikus, de alig vizsgált, a munkaerő képzésében szintén fontos területén hoztunk létre kutatócsoportot. Az NSF támogatása lehetővé teszi a pedagógiai alapok kidolgozását, az általunk fejlesztett technológia átadását a következő generáció mérnökeinek” – nyilatkozta Gupta.

Bevezető AM biztonsági tantárgy kidolgozásával kezdik (lesz online változata is), aztán megszervezik a HACK3D hackatlont, jövő májusban pedig megtartják az első éves workshopot, majd nyári kutatóprogramokkal folytatják.

„Ideje, hogy a digitális gyártóláncban dolgozók figyelembe vegyék a biztonsági kérdéseket is” – jelentette ki Karri.

Ez az első alkalom, hogy a 3D nyomtatás információbiztonsága felsőoktatásban szereplő (interdiszciplináris) tantárgy. Úgy tűnik, valóban eljön a 3DP biztonsági szakértők ideje.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8115186038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása