HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hogyan hasznosítható a 3D nyomtatás a kukoricatermesztésben?

ferenck 2019.09.17. 08:00

A modern csúcstechnológiák az agráriumban viszonylag lassan terjedtek el, a folyamat még mindig tart, és ma már a szektor számos ágazatában előszeretettel használnak kifinomult infokommunikációs megoldásokat. A precíziós mezőgazdaságtól az állattenyésztésig egyre több helyen dolgoznak szenzorokkal, mesterséges intelligenciákkal, robotokkal, drónokkal, és természetesen a 3D nyomtatás lehetőségeit is igyekeznek kihasználni.

Halgazdaságokban automatizált és részben printelt szenzorrendszerek dolgoznak, nagyvárosi (vertikális) farmokat működtető rendszerek egyes alkatrészeit additív gyártással állítják elő, Mianmarban (az egykori Burmában) pedig a gazdálkodás hatékonyságát és a gazdák szerény megélhetését igyekeznek növelni a technológiával.

3dnyomtatas_seedmetering.jpg

A brit tartalék-alkatrész beszállító (beszédes nevű) BuyAnyPart printelt cserealkatrészeket kínál farmereknek.

A felsorolt példák mellett egy általánosabb trend kezd kibontakozni: a 3DP hatására új mezőgazdasági módszerek (nyílt forrású gépek, kompakt polcok növényeknek stb.) jelennek meg.

3dnyomtatas_seedmetering0.jpg

Jonny Leech, Norfolk megyei (Közép-kelet Anglia) farmer például részben 3D nyomtatással pontos kukoricamag-mérő rendszert dolgozott ki. Egy ilyen rendszer kulcsfontosságú a takarmánykukorica egyenletes terméshozamához, a terméshozam növeléséhez.

Az additív gyártással Leech komoly összeget spórolt meg, és egy kicsit jobb teljesítményt ért el, mintha készen vásárolt gépekkel dolgozott volna.

A vetésnél a legfontosabb, hogy a vetőtárcsán minden furatnál egyetlen mag legyen, ez a 100 százalékos szingulációs pontosság. Leech a „csináld magad” (DIY) szellemében Solidworks szoftver segítségével dolgozta ki a rendszert, és 15 prototípus-terv után végre eljutott egy olyanig, amellyel 12 km/h sebesség mellett 99 százalékos szingulációt ért el.

A rendszert hat sorra dolgozta ki, a munka 3 hónapig tartott, összesen 70 dollárba került (ha boltban vette volna meg, 600 dollár körül fizethetett volna érte), míg a nyomtatott elemekkel kiegészített teljes gép kb. 12 ezerbe.

Címkék: csináld magad mezőgazdaság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr115042034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása