HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Olcsóbb és gyorsabb fémnyomtatás

ferenck 2019.05.02. 08:00

Fémrészek előállításának ma még a 3D nyomtatás az egyik legköltségesebb módja. A legtöbb fémprinter ugyanis speciális fémporral működő, drága lézeralapú rendszer. Csak a fémporoknak 50-1000 dollár között mozog a kilónkénti ára, annak függvényében, hogy milyen alapanyagot (fémet) használnak.

E tényezők miatt a fémnyomtatás ugyan terjed, de nem olyan gyorsan, mintha (lényegesen) olcsóbb lenne. Prototípuskészítéshez például alig alkalmazzák.

Az utóbbi időben több cég és intézmény próbálkozik a költségek csökkentésével. A törekvés trenddé vált, és ezt a trendet erősíti a wisconsini Zero Barrier startup is. A beszédes nevű cég a Wisconsin-Madison Egyetem makerterében működik. (A név arra utal, hogy fel akarják számolni a tömegtermelést korlátozó tényezőket.)

3dnyomtatas_zerobarrier.jpg

„Széleskörű tömegtermelésre alkalmas és megfizethető árú technológiával igyekszünk megteremteni a lehetőséget arra, hogy mindenféle termék piacra kerüljön” – nyilatkozta Evan Wolfenden társalapító-vezérigazgató.

Elektromos lézersugár helyett UV-alapú fémnyomtatót fejlesztenek, amellyel forradalmasítani szeretnék a technológiát. Egyelőre a prototípusnál tartanak, a gépbe szánt fémporukat UV-vel kezelhető polimerrel keverik. Ez a por sokkal olcsóbb a többinél, és gyorsabban lehet vele printelni.

Maga a rendszer a cég becslése alapján hatvanszor gyorsabb lesz, mint a piacon beszerezhető rendszerek. Egy másik becslés: az árban is lényeges a különbség, mert tizenhétszer olcsóbb azoknál.

Ha tevékenységüket siker koronázza, a Zero Barrier új ügyfélkört nyerhet meg a 3D fémnyomtatásnak.

„Jövendőbeli klienseink egyetemisták, kutatók, garázsokban barkácsoló személyek lesznek” – nyilatkozta Wolfenden.

A prototípus után (szintén Madisonban) nagyobb létesítménybe költöznek, és 3D fémnyomtatás szolgáltatásirodát nyitnak helyi gyártóknak.

Címkék: trendek innovátorok nyomtatóanyagok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1614795630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása