HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Eljött a 3D nyomtatószolgáltatások kora

ferenck 2019.03.13. 08:00

3D nyomtatással foglalkozó cégek részvényei 2013-ban voltak a csúcson, amikor a nagyközönség először megismerte a technológiát. Aztán a hardvergyártók visszaestek, a szoftveresek, például a Dassault és az Autodesk viszont változatlanul szárnyaltak.

A Gartner szerint most jött el az organikus növekedés következő fázisa, a szolgáltatások és az azokat nyújtó cégek, köztük a Protolabs és a Materialise aranykora.

3dnyomtatas_materialise_6.jpg

Utóbbi remekül zárta a 2018-as évet. Összbevétele a 2017-es 142 millió euróról 184-re, 29,6 százalékkal nőtt. Az EBITDA egy pénzügyi mutatószám (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), amely a 2017-es 14,6 millió euróhoz képest 23,5, azaz 61 százalékkal több. A tiszta bevétel 3 millió euró volt.

„Jó évünk volt. Licencelésből és karbantartásból 3,8 millió helyett 22 millió jött be, a pénzforgalomhoz kapcsolódó tevékenységekből 28 millió 9,9 helyett. 2018 végén szemben a 2017-es 43 millióval, 115 millió eurónk volt. Erős pénzügyi helyzetünk a kevésbé kedvező mikrogazdasági feltételek ellenére is új növekedési lehetőségekkel kecsegtet” – magyarázza Peter Leys ügyvezető elnök.

3dnyomtatas_materialise0_6.jpg

Érdekes módon a céget mindig meghatározó szoftveroldal bevételei csak 4,5 százalékkal, az orvosi szolgáltatásoké viszont 22-vel, a gyártásiaké pedig 49 százalékkal növekedtek.

A SmarTech Publishing elemzőcég szerint az additív gyártószolgáltatások (különösen fémnyomtatásban tetten érhető) erősödése, a pozitív trend öt ok miatt lehetséges, amelyek közül a legfontosabb, hogy a fémnyomtatás nagyon népszerű, sok cég viszont nem szívesen oldja meg házon belül, és inkább szolgáltató-irodákhoz fordul.

„Az additív gyártás piacának növekedésével, új alkalmazások piacra kerülésével, megerősödött piaci pozícióinkból a következő években is profitálni akarunk. 2019-ben különösen az elmúlt években kötött partnerségek és stratégiai kezdeményezések erősítésére fogunk odafigyelni. A szoftverszegmensben meg akarjuk őrizni vezető helyünket. Az orvosi szegmensben, különösen most beinduló területeken az innováció következő szintjét kívánjuk elérni. A gyártószegmensben még hatékonyabban fókuszálunk komplex és egyedi részekre. 196 és 204 millió euró közötti összbevételre, az EBITDA terén pedig 29 és 33 millió közötti összegre számítunk” – prognosztizál Leys.

Címkék: trendek szolgáltatások fémnyomtatás Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr914683150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása