HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újabb és jobb anyagok ipari 3D nyomtatáshoz

ferenck 2018.08.28. 08:30

A kiváló minőségű polimerek egyik brit gyártója, a harmincéves szakmai tapasztalattal rendelkező Victrex újabb anyagokat tervezett.

A cég 2016 óta egy, az Airbust, az EOS-t, az E3D Online-t, felsőoktatási részről az Exeter Egyetem additív gyártóközpontját soraiban tudó, az Egyesült Királyság Kutatás és Innováció szervezete által támogatott konzorcium vezetője.

3dnyomtatas_ujanyagok0.jpg

Az egyik új anyag a szelektív lézeres szinterezésnél (SLS) nem használt porok újrahasznosításával készül, míg az FFF/FDM technológiához a mostani PAEK (poliaril-éter-keton) anyagoknál erősebbet gyárt. A PEEK (poliéter-éter-keton) és PEKK (poliéter-keton-keton) rokon PAEK az egyik legtöbbet használt matéria a magas hőmérsékleten is működő hőre lágyuló műanyagok közül.

A konzorcium a PAEK anyagok jobb nyomtathatóságát, olcsóbb árakat és a szélesebb körű hozzáférést tűzte ki célként. A közös projekt idén augusztusban zárult, de a k+f tevékenység folytatódik.

3dnyomtatas_ujanyagok.jpg

PAEK, PEEK, PEKK anyagokat más cégek is használnak, az Oxford Performance Materials (OPM) termékeit például a Boeing, míg a sanghaji INTAMSYS nagyon magas hőmérsékleten is jól működő nyomtatószálakat tervez kidolgozni desktop printerekhez.

Hátráltató tényező, hogy mivel a mostani PAEK-ek nagy részét fröccsöntésre fejlesztik, 3D nyomtatásra ezek közvetlenül nem használhatók. Más részük viszont igen.

Az SLS-ben gyakran marad meg PAEK por, a rokon PEEK-ből készült nyomtatószálak viszont a Z tengely mentén gyakran veszítenek erejükből FFF/FDM nyomtatás közben.

A Victrex legfrissebb kutatásfejlesztései ezeket a problémákat igyekeznek orvosolni, és speciális gyártóalkalmazásokhoz kidolgozni anyagokat. A cég új SLS pora stabilabb a régebbieknél, javul a nem szinterezett porok újrahasznosítási átlaga, szinterezésnél pedig ugyanúgy megtartják az óhajtott tulajdonságokat, mint a régebbiek.

Az összes nem szinterezett PAEK újrahasznosítása a cél. Komoly kihívás, mert általában 40 százalék kárba vész, amelyekkel aztán már semmit nem lehet kezdeni.

A PAEK FFF/FDM szálak mechanikai és nyomtathatósági tulajdonságait javították, és kiderült: a többi PEEK matériával összevetve, valóban jobban teljesítenek.

A Victrex a főként díjnyertes nyomtatótechnológiájáról ismert E3D Online-nal közösen fejlesztett „enyhén módosított konzumer” desktop FFF/FDM gépekhez.

Címkék: ipar polimer Airbus Boeing nyomtatóanyagok nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6814167667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása