HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új tervezőplatformot fejlesztett a Desktop Metal

ferenck 2018.02.27. 08:30

Mint ahogy a neve is elárulja, a 2015-ben, az MIT-nek is otthont adó Cambridge-ben (Massachusetts állam) alapított Desktop Metal fémnyomtató rendszereket tervez és értékesít. Első két termékét a kisszériás gyártásra kitalált Stúdió- és a nagyszériás gyártásra hivatott Gyártórendszert tavaly áprilisban mutatták be.

A cég most a Dassault Systémes-szel közösen fejlesztett új generatív tervezőplatformot jelentett be. A Live Parts az additív gyártás lehetőségeinek leghatékonyabb kihasználásában segíti a felhasználókat. Ismert formák és tárgyak használata helyett a 3D szoftver megközelítése organikusabb: a 3D modellek előre meghatározott tényezősorok (méret, tömeg, rendeltetés stb.) alapján fejlődnek. A szoftver különösen céltárgyak létrehozásában hasznos társ.

3dnyomtatas_tervezoplatform.jpg

Az 1980-as évek szoftverfejlesztéséből kialakult generatív tervezés a természetet igyekszik utánozni, és végtelen variációk dolgozhatók ki vele. A módszer a 3D nyomtatással vált meghatározó gyártási tényezővé, ugyanis hagyományos eljárásokkal, például fröccsöntéssel vagy CNC-marással lehetetlen lenne ugyanolyan összetett geometriájú objektumokat tervezni.

„Teljesen más tárgyalkotási megközelítés, mert véletlenszerűen nem generál sokféle tervet. Helyette egy magsejtet organizmussá fejlesztve és a környezethez optimalizálva hozza létre a tervet” – magyarázza Andy Roberts, a Live Parts feltalálója.

3dnyomtatas_tervezoplatform0.jpg

A program automatikusan tervez meg folyamatokra alkalmas masszív, de könnyű és magas tűrésküszöbű részeket. A 3D nyomtatásban sokszor alkalmazott topológiai optimalizáláshoz hasonlóan működik. A tervezéshez használt paramétersor a való világbeli hatásokat tükrözi, kialakításakor figyelembe veszik, hogy hogyan hat a fizikai környezet a tárgyra. Ha például fogantyút tervezünk, a legtöbb nyomás ott lokalizálható, amerre a tárgyat toljuk, és ezért máshol nem kell ugyanolyan masszívnak lennie.

„Olyan eszközzel akartuk meglepni a tervezőket, amellyel újra vagy az alapoktól tervezhetnek részeket additív gyártásra” – nyilatkozta Jonah Myerberg, a Desktop Metal főmérnöke.

A Live Parts még nincs teljesen kész, egy tesztváltozat viszont már elérhető. Rossz hír, hogy csak SOLIDWORKS usereknek, tőlük várják a visszajelzéseket.

Címkék: szoftver fémnyomtatás generatív tervezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5613640092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása