HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ember-robot együttműködés a 3D nyomtatásban

ferenck 2018.02.19. 08:30

A Cornell Egyetemen (New York) fejlesztett Robotikus Modellező Asszisztens (RoMA) a jövő ember-robot együttműködéséből ad ízelítőt. A rendszert a tervező kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) headsettel irányítja. A fejlesztésben a Hasso Plattner Intézet, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratóriuma (CSAIL) és a Közép-floridai Egyetem is részt vett.

Az asszisztens a felsőoktatási intézmény korábbi WirePrint projektjének folytatása, amely lehetővé tette a levegőben történő printelést, valamint tárgyak közvetlenül nyomtatás utáni módosítását.

3dnyomtatas_emberrobot.jpg

A Rhino plugin jóvoltából a headsetbe 3D modellező funkciót integráltak. Ez a funkció biztosítja, hogy felhasználók egyszerű formákból (hengerek, gömbök stb.) digitális tervrajzokat készítsenek. A virtuális modellépítés egy korongon történik. Ha a terv kész, robotkarba tápláljuk, amely egyszerű huzalkeret-szerű formában kinyomtatja.

Annak ellenére, hogy a végeredmény egyelőre elég kezdetlegesen mutat, a rendszer több intuitív funkciója kulcsfontosságú lehet a kiterjesztett valóságban történő tervezésben. Megfelelő kalibrálással virtuális rajzolóeszközként működő ujjvégünk új jegyekkel gazdagíthatja a 3D modellt, például fogót tehetünk a teáskannára stb.

3dnyomtatas_emberrobot0.jpg

A folyamat rugalmassága miatt a rendszerrel meglévő felületekre is közvetlenül printelhetünk új szerkezeteket. A kutatók többek között előregyártott repülő modellhez nyomtattak egy állványt, de ez csak egy példa a számtalan kreatív lehetőség közül.

A rendszert úgy akarják méretezni, hogy nagyobb tárgyak nyomtatására is alkalmas legyen, illetve – a hatékonyabb ember-gép együttműködés jegyében – „kötetlenebbül”, gördülékenyebben dolgozhassunk vele.

Az asszisztens a fizikai, digitális és biológiai valóságokat, illetve számításokat, hálózatokat és manuális folyamatokat egybeintegráló negyedik ipari forradalmat, a jövő sokrétű ember-robot együttműködésen alapuló gyárait vetíti előre.

Címkék: jövő robot ipari forradalom

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5713679194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2018.02.19. 20:57:27

Hányféle nyersanyagot képes kezelni ez a nyomtatófej? A komolyabb tárgyak ugyanis nem egyféle összetevőből állnak. Van már olyan tárgynyomtató, ami képes menet közben váltogatni a fejeket, hogy mondjuk hol műanyagot, hol üveget vagy fémet nyomtasson?
És mekkora ezen nyomtatók felbontása? Azaz mekkora az a legkisebb részlet, amit még el tudnak készíteni?
süti beállítások módosítása