HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás halláskárosultaknak

ferenck 2017.12.05. 08:30

3D nyomtatással készült beültetéseket egyre gyakrabban használnak különféle orvosi területeken, végtag-implantátumoktól, gerinc- és koponyaműtétektől kezdve a fogászatig. Halláskárosultakon szintén igyekeznek segíteni a technológiával, különféle eszközöket printeltek már, egyik-másik kereskedelmi forgalomba is került.

A 3D szkennelés és nyomtatás együttes alkalmazása lehetővé tette a meglévő termékek minőségének javítását, nagyobb mértékű és többeket érintő személyre szabását. A területen olyan cégek számítanak úttörőnek, mint például az első nyomtatott titán kiegészítőt, a Virto B-Titanium hallókészüléket jegyző svájci Sonova és leányvállalata, a Phonak.

3dnyomtatas_hallasimplant0.jpg

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) legutóbbi összejövetelén a Maryland Egyetem Orvosi Iskolájában (UMSOM) tanító Jeffrey D. Hirsch és kollégái a hallásterápia újabb 3D nyomtatásos lehetőségeit vázolták fel.

Hirsch a középfülben lévő csontozat, egész pontosan három kicsi csont (kalapács-, üllő- és kengyelcsont) ütés vagy fertőzés utáni halláskárosodást okozó sérüléseivel foglalkoznak. A probléma merevítő beültetésével, azaz a csontok pontos helyükre történő visszahelyezésével megoldható, csakhogy az eljárás túl gyakran sikertelen. A kutató szerint azért, mert nagyon pici csontokról van szó, és a beültetéseket sokszor elméretezik. Ha viszont személyre lennének szabva, jóval magasabb lenne a sikeres beültetések száma.

3dnyomtatas_hallasimplant.jpg

CT szkennelések adatait felhasználva Hirsch és kollégái több személyre szabható középfüli implantátumot fejlesztettek. Négy fülsebész által végzett teszteken kiderült, hogy mindegyik passzol a csonthoz. Több beteg középfülén végezték el a beültetéseket, és az összes eredménnyel járt, egyiknél sem fordult elő, hogy nem illett volna az érintett személy csontozatához, az úgynevezett „szülőcsonthoz.”

„A kutatás és az azt feldolgozó tanulmány kiemeli a 3D nyomtatás erősségét, hogy milliméter alatti szinten nagyon pontosan reprodukálhatók térbeli anatómiai kapcsolatok. Szinte olyan, mint egy bepattanó kötés” – magyarázza Hirsch.

Következő lépésben biokompatibilis anyagokkal kísérleteznek, és a bőr alatt újra beinduló csontnövekedés szempontjából tanulmányozzák a lyukacsosság (porozitás) előnyeit.

Címkék: orvosi fülészet implantátumok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1313427465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása