HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyorsabb lesz a 3D fémnyomtatás

ferenck 2017.11.23. 08:30

Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy hogyan lesz az additív gyártásból tényleges termelés. A fémnyomtatás népszerűségének, az ipari alkalmazások számának folyamatos növekedése, az indusztriális felhasználás meghatározó szerepe ebbe az irányba mutat – a 3DP természetesen már most bőven túlmutat a prototípuskészítésen, ipari szinten viszont még mindig alacsony példányszámban és viszonylag drágán készülnek a nyomatok. Az anyagköltség csökkentése mindenképpen üdvözítő lenne.

A terület egyik legrégebbi szereplője, a közel 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, szoftveres megoldásaival elhíresült flamand Materialise két rokon technológiára épülő, SLA (lézeralapú sztereolitografikus) és DLP (digitális fényfeldolgozással működő) printerekre kidolgozott, szabadalmaztatott e-Stage megoldása (a Magics 3DP csomag része) most már 3D fémnyomtatásra is alkalmazható, amellyel felgyorsul a munkafolyamat. Az e-Stage ugyanis automatikusan generál támasztószerkezeteket fémalkatrészekhez.

3dnyomtatas_materialise_2.jpg

Az eddigi tapasztalatok bizakodásra adnak okot. Nagyméretű SLA gépek 55 százalékánál átlag 2 órával rövidül a munkafolyamat, és a felhasználók 99 százaléka elégedett. A Materialise reméli, hogy a fémnyomtatás piacán hasonló pozitív élményekkel gazdagodnak.

Két éve dolgoznak rajta és 7 céggel köztük az Airbus leányvállalat APWorks-szel tesztelik. Az APWorks szerint az e-Stage előrelépés a hagyományos támasztószerkezet-készítési módszerekhez képest. Kisebb a fogyasztás, rövidebb idő alatt végeznek az utómunkálatokkal, megbízható és biztonságos, összességében fontos lépés az áresés felé.

3dnyomtatas_materialise0_2.jpg

Az e-Stage-el a terv automatikusan kivitelezhető, az algoritmus adat-előkészítő tevékenysége akár 90 százalékkal is csökkenhet, az „intelligens” eszköz ráadásul személyre szabható, azaz igazodik a gép, az anyag és a geometria paramétereihez. Magától generálja a támasztószerkezeteket, és így a mérnökök más feladatokra összpontosíthatnak. A manuális munka megszüntetésével a folyamat megbízhatóbb és hatékonyabb lesz, tehát magasabb szintű fogyasztói elvárásokat is kielégít.

Az e-Stage által generált bonyolultabb szerkezeteknek több előnyük van: egyrészt az időnyereség, másrészt mivel kis helyen érintkeznek a nyomtatott alkatrésszel, könnyebb eltávolítani őket. Harmadrészt, a segédszerkezethez felhasznált drága fémpor szinte teljes egésze újrahasznosítható, ami például a kilónkénti közel 400 dolláros titánnál komoly megtakarítást jelent.

A megoldás egyelőre titánnal, alumíniummal és rozsdamentes acéllal működik.

Címkék: trendek szoftver titán segédanyagok acél ipar aluminium fémnyomtatás Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6913347423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása