HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges polimert használhatnak orvosok és fogorvosok

ferenck 2017.08.28. 08:30

Még áprilisban tartották meg az idei (eddig összesen a harmadik) Nemzetközi PEEK Találkozót. A washingtoni rendezvényen a különleges polimerrel kapcsolatos fontos orvosi és fogorvosi projekteket ismertettek. Kimutatták, hogy a nyomtatható anyag különösen implantátumoknál hasznos.

De mi is az a PEEK?

Név szerint poliéter-éter-keton, innen ered a rövidítés is. A Wikipédia szócikke szerint „a nagy teljesítményű anyagok (HPM) csoportjába sorolható, részben kristályos szerkezetű, kiváló hőállóságú műanyag. Sokoldalúan feldolgozható, extrudálható, fröccsönthető”, azaz 3D nyomtatással és hagyományos gyártóeljárásokkal egyaránt hasznosítható.

3dnyomtatas_peek.png

Szintén fontos, hogy mechanikai tulajdonságai az üvegesedési hőmérséklet, 143 Celsius-fok eléréséig alig változnak, és csak felette kezdenek romlani, de ezzel együtt 250-360 fokig tűrhetőek. Legfontosabb tulajdonságai: nagy szilárdság és keménység, kiváló vegyi és hidrolízis ellenálló-képesség, remek kopásállóság, nagy méretstabilitás és merevség magas hőmérsékleten, jó villamos-szigetelő, öregedésállóság stb.

A PEEK már kezdi éreztetni hatását a 3D nyomtatóiparra, eddig műholdak és autóalkatrészek printeléséhez használták, és elvileg nagyon sok területen, köztük bioaktív kompozitokhoz, fogorvosi, atroszkópos stb. beültetésekhez is alkalmazható. Az anyagban rejlő potenciálnak csak kis részét aknázták ki, és a rendezvényen egybegyűlt kutatók egyöntetűen kiemelték, mennyire fontos lehet a 3D nyomtatás gyógyászati hasznosításában.

3dnyomtatas_peek0.jpg

„Számos kutatásból és klinikai kísérletből kiderült, hogy a PEEK polimeralapú beültetések a beteg előnyére válnak. Additív technológiákat ugyan nem régóta használnak a medicinában, véleményünk szerint azonban drasztikusan megváltoztathatják az implantátumgyártás gyorsaságát, pontosságát, és könnyebb is lesz velük” – nyilatkozta a rendezvényt szervező Steve Kurtz (Drexel Egyetem, Philadelphia).

A PEEK 3D nyomtatásának értelemszerűen az implantátumok személyre szabhatósága az egyik nagy előnye. A beteg digitális modellje alapján pontos beültetések készíthetők.

A német Apium Additive Technologies máris speciális PEEK-kompatibilis FDM 3D nyomtatót fejlesztett. A Drexel Egyetemen ezzel a géppel printeltek deréktáji csigolyákhoz implantokat. Természetesen mások is készíthetők vele, és a kutatók alaposan ki is vizsgálták a fogakkal, térddel, gerinccel stb. kapcsolatos lehetőségeket.

Az anyag mindegyik esetben működik, sőt, ha PEEK kompozitokat használnak, a beültetések még erősebbek. A kompozitok, például a szénszállal megerősített PEEK különösen törések kezelésénél lehet hasznos.

Címkék: orvosi alkalmazások fogászat anyagtudomány polimer nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2412783846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása