HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A nyílt forrás a 3D nyomtatás jövője

ferenck 2017.06.20. 08:30

A 3D Printing Industry „jövőnéző” sorozatában ezúttal Alicia Gibb és Michael Weinberg, az Open Source Hardware Association vezetői vázolták fel a következő 5 esztendő fontosabb 3DP trendjeit, és nem meglepő módon rendkívül fontosnak látják a nyílt forrást (open source) célzó törekvéseket.

Mindketten elkötelezettek az open source mellett, Gibb a nyílt hardver szószólója, kutatója, a gyakorlatban pedig hackere. Weinberg több írást publikált a témakörben, a washingtoni Public Knowledge agytrösztnél végzett munkája megkerülhetetlen a technológiával kapcsolatos vitáknál. Jelenleg a Shapeways-nél is tanácsadó.

A 3DP utóbbi évtizedét meghatározta a nyílt forrás: a RepRap projekt számtalan asztali nyomtatóhoz vezetett, és közvetve-közvetlenül e tendenciának köszönhető, hogy a technológiát megismerték az üzleti életben, iskolákban és persze az egyéni felhasználók is. Nyílt forrás nélkül az iparág ma még a szűk szakma privilégiuma lenne. A nyílt szemlélet viszont specialisták, makerek nemzetközi hálózataihoz, izgalmas fejlesztésekhez, folyamatosan bővülő és fejlődő ökoszisztémákhoz vezetett. Ma már szinte az összes desktop printer open source, vagy ilyen technológiára épül. Ezzel párhuzamosan megjelentek a teljesen nyílt forrású nyomtatószálak is.

3dnyomtatas_opensource.jpg

A trend erősödéséhez hozzájárul a szabadalmak elavulása is, minden egyes lejárt szabadalommal nő az érdeklődés az adott megoldás iránt, fellendül az innováció. Ne felejtsük, hogy egyik-másik milyen sokáig és milyen mértékben gátolta a 3DP fejlődését.

Mivel a nyitottság nyitottságra épül, az elmúlt fél évtized munkái megalapozzák a következőt, egyre többen jelennek meg a területen, a 3DP a társadalom még több szegmensében lesz jelen. E növekedés visszacsatolásaként javulnak a nyomtatási eljárások, gépek, anyagok, bővül az alkalmazási kör.

Az open source hagyományosan és a közvélekedés szerint még mindig egyéneket, oktatási intézményeket és kisebb kereskedőket céloz meg. Ezzel szemben ma már nagyobb ipari létesítményekben is használnak nyílt forrású printereket, nyomtatófarmok szintén egyre több open source megoldással élnek, és a nyitottság szép lassan túllép a ráolvasztásos technológián, az open source printerek egyre nyilvánvalóbban célozzák meg a vállalati szférát. A következő 5 év egyik meghatározó jelensége lesz, hogy az üzleti életben is elterjednek ezek a gépek.

A nyílt forrású anyagok szaporodásával az alkatrész-gyártás is megváltozhat, és beindulhat a desktop chipgyártás is. A printerek és az új anyagok körüli innovatív tevékenység együttes hatásaként az olyan jelenleg zárt szektorok, mint például az integrált áramkörök gyártása szintén nyílt forrásúvá válhatnak.

A két szerző végül hangsúlyozza, hogy az open source 3DP nem a kevésbé nyílt alternatívák vetélytársa, hanem az innováció, meggyőződés és szakértelem egyik nélkülözhetetlen forrása. Ezért fontos, hogy az iparágon belül mindenki számára kritikus tényező legyen.

Címkék: trendek jövő szabadalom open source nyílt forráskód nyomtatóanyagok RepRap

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1012605961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása