HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtassunk saját robotot!

ferenck 2017.06.02. 08:30

A rozsdaövezethez tartozó Pittsburgh Carnegie Mellon Egyeteme (CMU) az MIT CSAIL (Számítástudomány és Mesterséges Intelligencia Laboratórium) és a Stanford mellett régóta az amerikai mesterségesintelligencia-kutatások és természetesen a robotika fellegvára, az Elsevier Scopus nemrég készült felmérése alapján, MI-ben idézettség szempontjából csak az MIT előzi meg a világ felsőoktatási intézményei közül. (A szingapúri Nanyang Egyetem a harmadik.)

A CMU kutatói most egy nyomtatott robotok alkotására kitalált interaktív tervezőplatformmal hívták fel magukra a figyelmet. A tervezési folyamatban „fogd és vidd” (drag and drop) funkcióval irányítja a felhasználót, még mielőtt egybekombinálná a nyomtatott részeket és a boltokban beszerezhető aktuátorokat. A fogd és vidd „a számítógép grafikus felhasználói felületén használatos funkció, melynek segítségével a képernyőn lévő valamely absztrakt objektumra egérrel kattintva, majd azt egy másik helyre vagy objektum fölé húzva valamilyen feladatot tudunk végrehajtani.” (Wikipédia)

Az eszközkészlet Ruta Desai és Ye Yuan robotika PhD-hallgatók és Stelian Coros adjunktus munkája. Mindhárman bizakodnak, hogy a robotika használatára és a robottechnológia jobb megismerésére ösztönzi a usereket. A robotépítés, mai robotrendszerek létrehozása komoly kihívással járó, sok időt és forrást igénylő feladat. Ha egyszerűbbé válik, lényegesen több gépet fejlesztenek a jövőben.

3dnyomtatas_robotcmu.jpg

A platform rendeltetése, hogy amatőr és profi robotépítőknek egyaránt segítséget nyújtson, vezesse őket tevékenységük közben. Az interfész könnyen kezelhető, a fogd és vidd funkcióval az alkatrészek helyükre rendezhetők. A szoftver automatikusan sugall javaslatokat, hogy hova kellene tenni a modulokat. A platformhoz tartozik egy, a tervet tesztelő és a felhasználót a helytelen működésről értesítő szimulációs program is.

A lehetőségek szemléltetésre, a fejlesztők két különböző robotot építettek a platformmal: robot-kalligráfust és egy kölyökkutyát („Puppy”). Mindkettőt printelték, és a 3D nyomtatás szerintük is nagyon sikeres robotikai gyártómódszer. Nem véletlen, hogy a két technológia közeledése, „egymásra találása”, együttes alkalmazása az utóbbi esztendők egyik markáns és a jövőt előre vetítő infokommunikációs trendje. Mindkét irányban működik a szintézis: egyrészt robotokat printelnek, másrészt robotkarok nyomtatnak.

De vajon mit tartogat számunkra ez a jövő?

Coros és mások szerint is a robotok a mindennapok részeivé válnak, egyre többen, és nemcsak szakértők akarnak igényeiknek megfelelő, személyesebb darabokat. Valószínűleg az ő interaktív tervezőkészletük és a hasonló eszközök miatt tehetik majd meg.

Címkék: trendek jövő robot

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2712558523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása