HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás hologramokkal

ferenck 2017.02.21. 08:30

A 2010-ben alapított, Los Angeles székhelyű, San Franciscóban és a Londonhoz közeli Milton Keynesben laborokat működtető, Dublinben és Bécsben is irodával rendelkező kiterjesztettvalóság-specialista (Augmented Reality, AR) Daqri okos szemüveggel, ipari dolgozók szintén okos sisakjával és 150 ezernél több Jaguar Land Roverbe szerelt homloküveg-kijelzővel, valamint más újításokkal vált ismertté. Mindegyik valósidejű adatokkal növeli a felhasználó élményét az őt körülvevő világról. Érdekesség, hogy a befektetők között olyan hírességeket találunk, mint az ex-arseanalos francia focista Mathieu Flamini, vagy a színész Ashton Kutcher.

A cég legújabb fejlesztése viszont nem AR, nem HoloLens típusú headset, hanem szilárd tárgyakat hologramokkal készítő 3D nyomtató. Természetesen azért kapcsolódik az előbbiekhez, mert a printek hologramból (!) készülnek, és a Daqri más termékeit szintén hologram működteti, azzal vetítenek sebességmérő- és GPS-adatokat kijelzőre, szélvédőre, lehetővé téve például gyártási feltételekre vonatkozó adatok olvasását. Így ne lepődjünk meg azon, hogy műgyantás 3D tárgyakat is hologramokkal próbálnak polimerizálni.

Az újítások alapja egy, hologramokat bonyolult optikák nélkül előállító chip. Ezt a chipet használják 3D printeléshez is.

3dnyomtatoanag_hologram.jpg

De hogyan nyomtassunk hologrammal?

A még nem kész gép különös keverék: egyrészt a DLP, a digitális fényfeldolgozás jól ismert 3D nyomtatótechnológiája, másrészt viszont már-már nyugtalanító csúcsmegoldás. Projektor helyett lézerekkel működik. A hardver jelen állapotában csak kicsi vékony tárgyak, például gémkapocs printelhető vele – öt másodperc alatt (átlagos printerrel több percig tart). DLP gépen az expozíciós idő növelésével nyomtatható ugyanannyi idő alatt gémkapocs, mint a hologramos megközelítéssel, utóbbi azonban lényegesen fejlettebb és alapvetően gyorsabb eljárás.

A fejlesztés lényege és különlegessége, hogy a gép a tárgyat teljes egészében és nem rétegenként vetíti ki. A réteges tárgyépítés a 3DP sikerének egyik kulcsa, viszont hátráltatja a nyomtatás sebességét. A hologramos printelés elvileg nagyságrendekkel gyorsabb a jelenlegi megoldásoknál. A sikerhez viszont sokkal több lézerre lesz szükség. Ideális esetben egy hologram 3D printer a lézerből az x és y tengelyre egyaránt kivetíti a tárgy képét. Egy-egy sugár kevés műgyanta kezeléséhez, több viszont már elegendő tárgyak 3D nyomtatására.

A Daqri méretesebb és hatékonyabb chipet tervez, hogy nagyobb és masszívabb szerkezeteket nyomtasson hologramokkal. Előtte azonban úgy kell megoldani a hologramrendszer által generált hőenergia feletti kontrollt, hogy a nyomatok ne olvadjanak meg. Ha sikerül, a megoldás idővel a gyakorlatban is elterjedhet, és a 3DP újabb praktikus technológiával bővül.

A holografikus chip számára képek rendkívül sok számítást igénylő valósidejű és síkbeli helyett tényleg 3D megjelenítése szintén problémás. 1000x1000 pixeles képhez 1 millió, ugyanilyen felbontású 3D képhez viszont már 1 milliárd pont kell.

A Daqri technológiái a számítógépes feldolgozókapacitás határait feszegetik. Egyelőre.

Címkék: lézer hologram innovátorok nyomtatótechnológiák kibővített valóság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8912276935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása