HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kétezer éves ékszerek nyomtatása

ferenck 2016.10.10. 08:30

A Skócia északi partjaihoz közeli Orkney szigeteken már az őskorban is éltek (ma a 70 szigetből 20 lakott), például 8500 éves neolitikumi leletek maradtak fenn. Az északi vikingek inváziója előtt a szigetek a pikt királysághoz tartoztak. A piktek eltűnése ma is rejtély, a népirtástól a beolvadásig többféle teóriát dolgoztak ki rá történelemtudósok.

A többezer év história rengeteg régészeti leletet is jelent. Ben Price, a Felföldi Egyetem és a Szigetek Régészeti Intézetének kutatója a legújabb technológiákkal tanulmányozza a múltat, például a Krisztus előtti 3. és 1. század közötti ékszerkészítésre használt öntőformákat.

vaskor0.jpg

Az eredeti formák túl törékenynek bizonyultak az egykoron velük létrehozott ékszerek újraalkotásához, úgyhogy Price 3D szkennelte őket, digitális modellt, majd a modell alapján viasznyomatot készített róluk. Agyagot használt hozzájuk, a viasz-öntőformát pedig olvasztott bronzzal töltötte meg, és egy eredeti dísztű nyomata lett a végeredmény.

vaskor.jpg

Választása azért esett a bronzra, mert a korabeli ékszert is abból készítették. Ne felejtsük el, hogy a Római Birodalomtól és más virágzó ókori kultúráktól távoli szigeteken azok az idők még a vaskornak számítottak. Price úttörő munkája betekintést ad egy letűnt világba, és iskolát is teremthet a kísérleti régészetben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2911754219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása