HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással a nyelőcsőrák ellen

ferenck 2016.01.22. 11:30

Az orvostudomány volt az első szakterületek egyike, ahol a 3D nyomtatótechnológiák szinte azonnal éreztették hatásukat, és a kutatók az új lehetőségekkel kezdtek el megoldásokat keresni régi problémákra. A floridai Atlantic Egyetemen például a nyelőcsőrák kezelésére fejlesztenek sztentet. (A sztent hálós falú, általában fémből készült cső, melyet leggyakrabban elzáródó erekbe helyeznek fel.)

A nyelőcsőrák kezelése különlegesen nehéz, a betegek 50-60 százaléka a kései diagnosztizálás vagy az áttétek miatt nem műthető, azaz a tumor sebészi beavatkozással nem távolítható el. Ezekben az esetekben szoktak beültetett sztentet használni. A sztentek viszont további komplikációkat okozhatnak: vérzést, mellkasi fájdalmakat stb.

rak1.jpg

Yunqing Kang, az Atlantic Egyetem biomérnöke és csapata az amerikai Nemzeti Rákintézettől közel 150 ezer dolláros támogatást kapott e problémák orvoslására, jól működő sztent kidolgozására.

Kang biológiailag lebomló polimeranyagokból álló sztentet fog nyomtatni. Az anyagok egyszerre biztosítják közben a rákellenes (PTX) gyógyszeres ellátást is végző eszköz szilárdságát és rugalmasságát. A gyógyszeradagolás e módja korábban lehetetlen volt, de ma már az új anyagok és a 3D nyomtatás miatt kivitelezhető.

rak.jpg

A sajtóanyagban ugyan nem írták, viszont elképzelhető, hogy MRI-vel vagy CT-szkenneléssel a sztent személyre szabható lesz.

Címkék: orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr928299438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása