HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ígéretes nyomtatófejet fejlesztettek a Harvardon

ferenck 2015.09.24. 11:30

Harvardi kutatók kidolgoztak egy módszert, amellyel különféle (rugalmas és merev, áramot vezető és áramnak ellenálló) anyagok és tulajdonságok egyetlen nyomtatott tárgyba integrálhatók. Az első alkalmazásokra a viselhető számítási eszközök, a puha robotika és az elektronika területén számíthatunk.

A többanyagos (multi-material) nyomtatófej az aktív keverési (mixing) technológián alapul: a mikroméretű fúvókán belül komplex folyadékok sorát kombinálják össze egy munkakerékkel.

Annak ellenére, hogy láttunk már többanyagos darabokat vagy viselhető cuccokba ágyazott elektronikus alkatrészeket, a jelenlegi 3DP technológiának elég problémás egyetlen darabba integrálni többféle matériát, egyszerre, megállás nélkül nyomtatni ellentétes tulajdonságú anyagokat. A komplex folyadékok passzív keverése az ok: a legtöbb módszer egyetlen csatornában egyesíti ezeket a folyadékokat. Ezek a módszerek hatékonyak, ha a folyadék viszkozitása alacsony, ha viszont magas, mint például a zseléknél, akkor már nem.

multimaterial.jpg

Jennifer A. Lewis professzor csoportja aktív keveréssel és gyorsan átkapcsolható fúvókákkal dolgozik, koncentrált „viszkoelasztikus tinta” nyomtatását, az összetétel és a geometria nyomtatás közbeni folyamatos kontrollját biztosítva. A folyadékok nem egyszerre, hanem külön-külön jutnak be a „mix szobába”, ahol az egyenletes tempóban forgó kerék végzi el a munkát.

Az aktív keverőtechnológia alkalmazása komoly hatással lehet a 3D nyomtatásra, például beágyazott számítási eszközöket tartalmazó ruhák gyártására. A kutatók szilikonalapú rugalmas polimerrel demonstrálták, hogy működik. A folyamatosan printelt darab kemény és puha részeket egyaránt tartalmazott.

Lewis és kollégái nemrég fejlesztettek egy nyomtatófejet, amely egyetlen fúvókában belül tudja váltogatni az anyagokat, azaz anyagról anyagra „kapcsol.” A nyomtatófej és az aktív keverés egybeintegrálása nagyon fontos lépés a többanyagos nyomtatás fejlődésében – mikroszinten programozható és kontrollálható az anyagösszetétel és -szerkezet.

Címkék: innovátorok multi-material

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr777811424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása