HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás Indiában

ferenck 2015.04.22. 08:30

Annak ellenére, hogy még az alacsony felbontású, „kezdő szintű” nyomtatók is nagyon drágák Indiában, és egy darabig valószínűleg azok is maradnak, a lakosság egyre inkább érdeklődik a technológia iránt.

A 3DP több mint egy évtizede van jelen a szubkontinensem, Prased Rodagi, a Bangalore-székhelyű z Altem Technologies alapító-igazgatója például 1998 óta foglalkozik vele, cége 2010-től a Stratasys helyi terjesztője. A kezdetként emlékszik vissza az ezredforduló körüli évekre – akkor is pont lejárt egy csomó szabadalom, és estek az árak. Manapság főként a légjármű-iparban, a fogyasztói elektronikában, az orvostudományban és katonai célokra használják a technológiát. A prototípuskészítés a legelterjedtebb a kutatásban és a tervezésben is, de Rodagi úgy látja, hogy gyorsan változik a helyzet. Szerinte mindenki a gépekről beszél, pedig az anyagok izgalmasabbak. Cége fejlesztett egy nyomtatóanyagot, amelyet az Amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság jóvá is hagyott. Jelenleg inkább csak terveznek, de drónoktól repülőkig sokféle termékkel állhatnak elő a közeljövőben.

india2.jpg

Egy másik cég, a J Group Robotics légtér helyett vízben gondolkozik, a haditengerészettel kötött szerződés értelmében minden szükséges alkatrészről készítenek 3D könyvtárat. Még nem nyomtattak belőle semmit, inkább kutatással, prototípus- és modellkészítéssel foglalkoznak. Ezeket a munkákat nemcsak a haditengerészetnek, hanem autógyártóknak és orvosi vállalatoknak is végzik. Összességében nagyon szerteágazó tevékenységet folytatnak, például el szeretnék terjeszteni Indiában a fa- és a fémalapú nyomtatóanyagok használatát. És persze nagyon bíznak az áresésben, mert még egy olcsó Delta printer is több mint 50 ezer rúpia.

india3.jpg

Mindkét cégnél úgy látják, hogy a fogyasztói szegmensben van a legnagyobb potenciál, ők fogják megvásárolni a nyomtatott darabok nagy részét. MiniMe-szerű szolgáltatásokban, egyedi telefontokokban és más viszonylag egyszerűen kivitelezhető tárgyakban gondolkoznak. Valószínűleg hosszú ideig ez lesz az egyetlen mód arra, hogy szélesebb fogyasztói rétegek találkozzanak a technológiával. Speciális műhelyekre, shopokra szintén lenne igény mindaddig, amíg a gépek megfizethetetlenek.

Címkék: gazdaság Ázsia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr977287001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása