HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A Terminátor 2 és a 3D nyomtatótechnológia forradalma

ferenck 2015.03.18. 08:30

Képzeljük el a következő szituációt: érelzáródással kerültünk be a kórház sürgősségi osztályára, életveszélyben vagyunk. A sebész először egy pici csövet tesz be, majd az elzáródások kezelésére az utóbbi években egyre gyakrabban használt speciális, biokompatibilis és a szervezetben idővel feloldódó fém-, esetleg szövetháló, úgynevezett stent segítségével próbálja az elzárt vagy nagyon szűk artériában helyreállítani a normális vérkeringést. A gyakran gyógyszereket is tartalmazó, azokat közvetlenül az erekbe juttató háló elvileg életet ment, viszont van egy nagyon súlyos probléma: nem megfelelő a mérete.

Ilyenkor lesz kulcsfontosságú az észak-karolinai Carbon3D a hétfői TED2015 konferencián ismertetett új 3D nyomtatótechnológiája, amivel helyben és gyorsan elkészíthető a méretre szabott háló. A stentet rögtön kinyomtatják a sebészasztal mellett.

A technológia lényege, hogy nem a hagyományos értelemben nyomtatnak, hanem inkább növesztenek vele tárgyakat. Nagyjából úgy, ahogy a legendás T-1000 tökéletes metálkonstrukcióként kelt életre a fémpocsolyából a Terminátor 2-ben. A hasonlóság cseppet sem meglepő, mert a fejlesztőket, Joseph DeSimone-t és munkatársait az ominózus jelenet ihlette meg. Az új formák mintha az éterből fejlődnének ki, a folyamat 25-100-szor gyorsabb a használatban lévő többi 3DP módszernél. DeSimone és kollégái „folyamatos folyékony interfészgyártó technológiának” (continuous liquid interface production technology, CLIP) nevezték el.

Formáik folyékony műgyantamasszából nőnek ki döbbenetes tempóban, egy mini Eiffel-toronyhoz például csak hat perc kellett.

stent1.jpg

A CLIP digitális fényszóró rendszere fölé tesznek egy kisebb tálat, a tálban műgyanta van. A műgyanta és a projektor közötti speciális „ablak” teszi lehetővé, hogy átmenjen rajta a fény és az oxigén, meg lehessen dolgozni az alapanyagot.

„Mint a kontaktlencsék” – magyarázza DeSimone.

Tárgyalkotáshoz a CLIP fényt és oxigént juttat el a munkafelületre. A fény megkeményíti, az oxigén a túlkeményedéstől védi meg a műgyantából kialakuló tárgyat. A fény és az oxigén együttes kontrollálásával különleges alakzatok hozhatók létre egyetlen darabban, és nem rétegről rétegre haladva, minimális vagy nulla utómunkálattal.

stent2.jpg

Ha elterjed, a gyártóipar szinte minden szegmensét érintő diszruptív technológia lehet a CLIP. Eleinte valószínűleg kicsi tárgyak, például okostelefonos, fitneszmérős szenzorok, mikroméretű injekciótűk és más gyógyszeradagolók készítésére fogják használni, de fogimplantátumokhoz, futócipők rugalmas alapanyagához (és persze sok minden máshoz) szintén ideálisnak tűnik.

 

Címkék: innovátorok nyomtatótechnológiák

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr47278767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.03.18. 20:48:23

"Nagyjából úgy, ahogy a legendás T-1000 tökéletes metálkonstrukcióként kelt életre a fémpocsolyából a Terminátor 2-ben."

Muhaha! Qrva jól hangzik, csak a kettőnek semmi köze egymáshoz.

"Tárgyalkotáshoz a CLIP fényt és oxigént juttat el a munkafelületre. A fény megkeményíti, az oxigén a túlkeményedéstől védi meg a műgyantából kialakuló tárgyat."

Vagy inkább az oxigén ahhoz kell, hogy ne ragadjon le az alsó tálcához a munkadarab. Fordítási hiba? Érdekes, az Index cikkben jól lefordították ezt a részt.

"Szakmai" blog esetén meg nem ártana pár technikai információt is megosztani. Felbontás, méret például. Aztán az ezzel a módszerrel kinyomtatott tárgyaknak milyen a mechanikai szilárdsága? Mennyire tartósak például? Megadjam a számlaszámomat? Eh!

Mészáros Laci 2015.03.18. 21:24:55

mint a mogorvosnál, ahol UV lámpával szilárdítják meg a tömést :)

Mészáros Laci 2015.03.18. 21:27:03

az "építő" 3D printinghez képest ezek valószínűleg sokkal szilárdabb tárgyak.

persze, ahol valami "köré" kell építeni, ott marad a "ráépítő" technika.

Mészáros Laci 2015.03.18. 21:27:38

@meiname:

de mér lenne kamu...?
mi tűnik hihetetlennek?

Punxsutawney Mormota 2015.03.18. 22:51:00

Én csak arra volnék kíváncsi, hogy a X. kerületi szakrendelőben mikor lesz ilyen?
süti beállítások módosítása