HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A jövő cipője

ferenck 2015.02.17. 08:30

A 2013-ban alapított SOLS Systems kis túlzással az emberi járást akarja újratervezni. Ortopédiai szempontokat maximálisan kielégítő, személyre szabott, 3D nyomtatott lábbelikkel szeretnék meghódítani a piacot.

A cég a napokban mutatta be a jövő cipőjére vonatkozó elképzeléseit megtestesítő ADAPTIV nevű darabot. Az apró giroszkóppal, nyomásérzékelőkkel és színérzékelő kamerákkal felszerelt cipőben nyomás és folyadékok a testtartásnak és a mozgásnak megfelelően funkcionálnak, áramlanak. Moduláris koncepción alapul, nem használtak hozzá ragasztót, környezetbarát, ütésálló és mindig alkalmazkodik a körülményekhez, reagál rájuk. Színe is ennek megfelelően változik.

A koncepció biomechanika, divat és az egyik legígéretesebb robotikai irányzat, az úgynevezett puha robotika (soft robotics) keveréke. Megvalósításához eredeti formájukat „alapbeállításként megjegyző”, alakemlékező ötvözeteket, LED-eket, többféle anyag nyomtatására alkalmas 3D printereket használtak. (A természeti mintákat, például tengeri csillagot, csigát stb. másoló puha robotok teste nem merev fémvázból, hanem gumiszerű, puha anyagból áll, nincsenek benne kemény vázelemek. Ezek az anyagok fázist, a gép alakot vált. Hőre lágyulnak, hidegre szilárdulnak.)

cipo4_1.jpg

„Mindig úgy gondoltuk, hogy forma, funkció és design nem választhatók szét, és a felhasználóra kell tervezni őket. Személyre szabott lábbelivel sportolók jobban el tudják kerülni a súlyos sérüléseket, kihozza belőlük a csúcsteljesítményt. A divattervező minden darabot saját ízlése és a megrendelő egyéni tulajdonságai szerint dolgozhat ki” – áll a SOLS közleményében.

cipo2_4.jpg

Az ADAPTIV a lábfejet, bokát, lábujjakat ábrázoló részletes fényképek, 3D szkennelés alapján készül. A személyre szabás azonban nemcsak a testre, hanem az összes mozdulatra is vonatkozik, ami óriási előrelépés.

cipo1_4.jpg

A lábbelit a Shapeways nyomtatta, a designba a 3DP divattal foglalkozó Continuum Fashion, a puha robotikai megoldásokba a Super Releaser csapata segített be.

cipo3_2.jpg

„Évente 300 millió cipőt dobnak ki a szemétbe. A 3D nyomtatás változtathat ezen” – fűzte hozzá Kegan Schouwenburg, a SOLS ügyvezető igazgatója.

Címkék: cipő innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr927180931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása