HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Melyik kávéscsésze a szebb?

ferenck 2015.02.10. 08:30

Scott Hanselman, a Microsoft webfejlesztője kezdő a 3D nyomtatás világában. Pár hete próbálkozik, az Amazonon 599 dollárért vásárolt Printrbot Simple Metal gépet használ (PLA nyomtatószállal), de blogján leszögezte, hogy se a gyártóval, se mással nincs kapcsolatban a szakmán belül. Munkáit, tapasztalatait ugyanott osztja meg.

A profi nyomtatóval, 22 ezer dolláros Stratasys uPrint SE Proval (és ABS-szel) dolgozó Brandon Potter felfigyelt rájuk, és azt javasolta, hasonlítsák össze a két gépet, mérettessék meg Dávidot Góliáttal.

A „meccs” szabályai egyszerűek voltak: kiválasztottak egy .stl fájlt, kinyomtatták, és összehasonlították a végeredményt. Egy kávéscsészére esett a választásuk, az eredeti fájlon csak minimális mértékben módosítottak.

verseny1_1.jpg

Hanselman összesen 720 dollárt költött a nyomatra: a printer mellett a Raspberry Pi és kamera 60, a fekete PLA tekercs 28, egy digitális mérőeszköz 20 dollárba, a gépteljesítményt növelő kiegészítők 15 dollár körüli összegbe kerültek. Potter sokkal drágábban hozta ki: eleve 22 ezer dollár volt a gép, a fekete ABS tekercsre 205, segédanyagra 200, oldódó koncentrátumra 149, a beépített nyomtatótálra 125 dollárt (24 nyomtatásnál nyomatonként 5,20-at) költött, míg az éves garanciális támogatás ára 2 ezer dollár. Mindez összesen nagyjából 25 ezer.

A Printrbot 7, a Stratasys-gép 8 óra hosszat dolgozott, a csészék nagyon hasonlóak lettek, minimálisak a különbségek. (Hansemané a bal-, Potteré a jobboldali.)

verseny2_1.jpg

Potter kiszámolta, hogy ha cége kávéscsészéket akarna eladni, 58 dollárba kerülne egy darab. Nyilvánvalóan nem tervezi, mint ahogy az összehasonlítás sem tökéletes. Ha a kiválasztott tárgy nagyobb és részletgazdagabb, a uPrint jobban teljesítene a Printrbotnál. Érdeklődő „barkácsolóknak” és kis cégeknek mindenesetre érdekes lehet, hogy kisebb tárgyaknál mennyire nem jön ki az árkülönbség.

Címkék: ABS Stratasys PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr317156213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása