HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtasson karácsonyfát!

ferenck 2014.12.24. 08:30

Ne csüggedjünk, ha még nem vettünk karácsonyfát, maradt idő printelni egyet. Ha esetleg idén nem, jövőre biztosan, mert egy új algoritmus tökéletes hatékonyságot, zéró hulladékanyagot, nulla kárba veszett matériát ígér. Mással is kecsegtet: pontos öntőformát csinálhatunk csokimikulásoknak, csoki-rénszarvasoknak, amiket aztán megehetünk.

A kanadai Simon Fraser Egyetem két kutatója ugyanis megalkotta a világ első olyan algoritmusát, amely piramisszerű részekre bont 3D tárgyakat. Úgy tűnik, ez a forma a legoptimálisabb a 3D nyomtatásra: nincs anyagveszteség, időt spórolunk vele. Az alábbi kép középső karácsonyfája hagyományos nyomtatással, a másik kettő az új algoritmussal készült. Jól látható, mennyi segédanyagot kell leszedni a középsőről.

xmastree.jpg

Az algoritmus segítségével másként nyomtatjuk a részeket, mint különben. Ha egy formán vannak kiugrások, például ágak a karácsonyfán, sok segédanyag kell a printeléshez, amiket az utómunkálatoknál távolítunk el, tehát kárba vesznek. Ráadásul közben megsérthetjük, de össze is törhetjük a tárgyat. Ezért kellett új módszer ahhoz, hogy a szerkezetek segédanyag nélkül is „megálljanak a lábukon.” Itt jöttek képbe a piramisok.

xmastree2.jpg

A két kutató – Richard Zhang és Ruizhen Hu – elismeri, hogy komoly kihívás volt 3D tárgyakat a lehető legkevesebb piramisformára felbontó és nem mellékesen működő algoritmust fejleszteni. Sok, valójában a legtöbb tárgy nem redukálható ilyen alakzatokra, vagy ha igen, rengeteg részből állnának össze. Végül nehezen, de sikerült megoldani a problémát, algoritmusuk jobban érti és végzi ezt a munkát, mint az ember. A tesztek humán felhasználói nehezen felbontható tárgyaknál egyszer sem teljesítettek úgy, mint a program. Nem tökéletes, de azért remekül optimalizál nyomtatást, öntőformát.

Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

Címkék: karácsony innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr577007737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása