HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikroszkopikus képek 3D nyomtatása

ferenck 2014.12.01. 08:30

Andrés Gomez a barcelonai Anyagtudományi Intézetben dolgozik, mindenféle matériát mindenféle méretben tanulmányoz. Főként oktatáshoz kapcsolódó projektek érdeklik, ő vezette például a középiskolásokat tudományos pályára bíztató díjnyertes Új anyagok az osztálytermedben programot.

A kutató mostanában 3D nyomtatótechnológia és mikroszkopikus képalkotás összepárosításával foglalkozik. A hagyományos mikroszkópoknál sokkal részletesebb AFM (atomic force microscopy) módszerrel atompontos képet készített egy hidrogél-mintáról, a nanotechnológiában használt polimeranyagak egyikéről.

mikroszkop.jpg

Mikroszkopikus képeket nem szokás printelni, AFM mérettartományban meg pláne nem. Gomeznek sikerült: szabad szemmel nem látható 20 mikron széles képeket Mountain Map szoftverrel és más programokkal 3D-ben nyomtatható .stl fájlokká alakított. (Használati utasítást itt találunk.)

A képeket végül 30x30 és 50x50 milliméterre nagyította, majd MendelMax (MM) 1,5 RepRap gépen nyomtatta ki ABS-szel, narancssárgában. A nyomtatáshoz egyébként bármilyen desktop FDM printer jó.

mikroszkop2.jpg

Gomez úttörő munkát végzett: egyrészt megfogható valósággá varázsolt nanoméretű képeket, másrészt képalkotási módszerében komoly oktatási potenciál rejlik. Teljesen más „láthatatlan” tárgyakról olvasni, mikroszkóppal megnézni, mint érzékelhető mérettartományban látni, megfogni őket. A diákok sokkal jobban megismerik az anyagtudományt, ezoterikus anyagok kerülnek szó szerint kézzelfogható, tapintható közelségbe. Valósággá válnak.

Címkék: oktatás mikroszkóp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr316946209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása