HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Napenergiával működő 3D nyomtatók

ferenck 2014.10.15. 08:30

A tavaly nyílt forráskódú fémnyomtatót épített Joshua Pearce, a Michigani Műszaki Egyetem kutatója ismét open source, illetve hordozható gyártóeszközökön dolgozik jelenleg. Emellett a napenergia hasznosításával is foglalkozik, mostani fejlesztésével a két területet kapcsolja össze. Napenergiával működő RepRap-alapú 3D nyomtatókat épít.

„Mit csinálunk, ha nyomtatás közben jön egy áramszünet?” – teszi fel a kérdést. Ha pedig olyan helyen járunk, ahol akadozik az áramellátás, eleve problémás a printelés. Ilyen szituációkra gondolva jött a napfénnyel is működő printer ötlete.

Pearce két megoldással áll elő.

Az egyik egy iskolákra és közösségi központokra kitalált fotovoltaikus (fotovillamos) napelemekből és önálló (RepRap Mendel-szerű) nyomtatóból álló mobilrendszer, ami 35 órán keresztül folyamatosan működik az elemekkel. Könnyen beszerezhető alkatrészekből áll, a számítógépes kapcsolat nélküli nyomtatást kiegészítő SD-kártya biztosítja. Probléma, hogy bajosan lehet hordozni.

napprinter1.jpg

A FoldaRap-jellegű másikat annál inkább; aktatáskában is elfér. Efika MX Smartbook, egy „ultrahordozható notebook” vezérli, lítium-ion elemekkel és részben flexibilis fotovillamos (PV) modulokkal működik, egy töltés hét órára elegendő. Pearce arra találta ki, hogy nehezen megközelíthető helyszíneken – helyben – szükség szerint lehessen nyomtatni, például békefenntartó erők valahol az afgán hegyekben.

napprinter2.jpg

A kutató három Thingiverse-tervfájllal tesztelte gépei gyorsaságát és a printelés pontosságát. Mindkettő bevált, alkalmasak digitális gyártásra. Kellő napfénnyel a közösségi RepRap órákig működött, a hordozható rendszer napi több printelésre képes egyetlen töltéssel. Előbbi összköltsége 2500, utóbbié 1300 dollár, de a napelemek és a nyílt forráskódú printerek folyamatos áresésével, sokkal olcsóbbak lesznek. Mivel az újabb RepRap gépek egyre kevesebb energiát fogyasztanak, a mainál kisebb napelemekre és tárolórendszerekre lesz szükség a jövőben.

Címkék: napenergia hordozható nyomtató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr246792863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása