HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bútor 3D nyomtatással – Interjú Boldizsár Tamással II. rész

ferenck 2014.07.11. 11:30

Boldizsár Tamás ipari forma- és bútortervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen részben 3D nyomtatással kivitelezte diplomamunkáját, az interaktív Link Furniture rendszert. A nyomtatás egy része a FreeDee Printing Solutions műhelyében történt. Az interjú második, befejező része.

Következő projektjeidben is tervezed használni a 3D nyomtatást? Milyen projekteket akarsz a közeljövőben megvalósítani?

Miután manapság a legtöbb tervezési projektben szinte elengedhetetlen a 3D nyomtatás használata – ha máshol nem, a prototípus elkészítésénél –, ezért mindenképpen tervezem használni, de első körben szeretném folytatni a Link Furniture projektet. Most azon dolgozom, hogy a tervet megismerjék. Reménykedem, hogy lát majd valaki fantáziát a termékszintre történő fejlesztésében. Nyilván szükség lesz hozzá a modellező alkalmazás kifejlesztésére, a gyártástechnológia pontosítására, és persze marketingstratégiára is. Egyszóval bőven van mit dolgozni ezen a projekten. De, hogy milyen projektet akarok ezután megvalósítani? Legyen egyelőre meglepetés!

tamas5.jpg

Hogyan látod a 3D nyomtatás jövőjét a bútorkészítésben, és még tágabban a lakberendezésben, designban? Szüksége van a technológiának killer application-re, és ha igen, lehetséges, hogy pont ezeken a területeken várható?

Mindenképpen szerephez jut ezeken a területeken is a 3D nyomtatás, bár kérdés, hogy milyen arányban, hiszen más a lépték a bútortervezés területén, mint amiben a jelenlegi nyomtatók többsége dolgozik. Tehát, őszintén szólva, nem hiszem, hogy a bútortervezés lenne a 3D nyomtatás elterjedésének a motorja. Sokkal inkább a kis tárgyak otthoni nyomtatása és e tárgyak teljes személyre szabhatósága lehet annyira vonzó a felhasználóknak, hogy a hétköznapokban is elterjedjen a 3D nyomtatás. Még nyitott kérdés, hogy mi okozza majd a kritikus tömeg elérését. Lehet, hogy ez egy killer application lesz, de arra is van esély, hogy a hardver irányából érkezik a megoldás. Elég az otthoni papírnyomtatás elterjedésére gondolni: az Apple előállt egy asztali nyomtatóval, alacsony ára miatt egyre többen érezték, hogy szükségük van nyomtatóra. Igazából csak ezt követően kezdtek el az átlagfelhasználók szöveg- és képszerkesztő programokat használni. Tehát, simán lehet, hogy egy olcsó és igazán könnyen kezelhető nyomtató fog forradalmat csinálni, és vonzza majd maga után az alkalmazásfejlesztést.

tamas6.jpg

Mit gondolsz a technológia magyarországi helyzetéről és lehetőségeiről, és a te szakterületed, illetve a te szerepedről a 3D nyomtatás jövőbeni fejlődésében?

Azt hiszem, ezen a téren meglehetősen naprakészek vagyunk, hiszen a fiatal tervezőgeneráció nagy része használja a technológiát, egyre gyakrabban jelennek meg egy-egy sikeres projekttel közösségi finanszírozás (crowdfunding) oldalakon. Igaz egyelőre nem a 3D nyomtatásra épülő tervekkel, de ez is csak idő kérdése. Tehát ebben a termékeny időszakban, addig a pontig lényegében mindenki egyenlő eséllyel indul, amíg nem hatalmas cégek határozzák meg a technológia fejlődési irányát. A hazai tervezőknek a technológia sajátosságait tényleg kihasználó és mással nem pótolható koncepciókkal kellene előállniuk. Ezután viszont minél több emberhez kell eljuttatni a koncepciót, amiben meglehetősen nagy segítséget nyújt az internet.

tamas7.jpg

A bútortervezés területén igazából még nem találkoztam a technológia lehetőségeit kihasználó hazai projekttel. Az ok talán az, hogy nem ez a terület a high-tech elsődleges megjelenési terepe, márpedig egyelőre sokan high-techként tekintenek a 3D nyomtatásra. A másik ok a technológia kiforratlansága: nekem is rengeteg fejtörést okozott, hogy statikailag megfelelő bútort készítsek, de úgy, hogy ésszerű határidőt is tudjak tartani a nyomtatásnál. Azt hiszem, kell még pár év, hogy a 3D nyomtatás annyira megbízható és kiszámítható gyártási forma legyen, hogy bátran merjem ajánlani mindenféle belsőépítészeti projekthez. Viszont reménykedem, hogy a Link Furniture koncepció inspirál majd egy-egy tervezőt, és motivációt nyújt a technológia határainak feszegetéséhez, hogy ne csak a megszokott használati módokban gondolkozzanak.

Címkék: trendek design bútor FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr766497095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása