HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott ház a Holdon

ferenck 2014.06.04. 11:30

A Svéd Űrtársaság 15 éve állt elő egy Hold körüli pályán mozgó műhold ötletével. A különféle művészeti területeken alkotó Mikael Genberg tudomást szerzett róla, és 2003-ban különös javaslattal fordult a szervezethez: jellegzetes svéd vidéki házakról mintázott pici vörös épületet képzelt el a rideg és kopár holdbéli tájra. A kivitelezést pénzhiány miatt elhalasztották, viszont a digitális technológiák fejlődésével, a közösségi média és finanszírozás térhódításával Genberg évekkel később újraélesztette a projektet.

hold2_1.jpg

A házat úgy tervezi, hogy cipődoboz-méretű csomagban is el lehessen juttatni a Holdra. 3D nyomtatással, különleges szénanyagból készül, az űrutazáshoz alkalmazkodva, speciálisan csomagolják, és miután a csomagot kibontják, az anyagok a helyi körülmények között 10-15 perc alatt maguktól állnak össze 9 négyzetméteres, egyszemélyes házzá. Jelenleg a Moonhouse kb. 75 százaléka kész.

hold3_1.jpg

A tervek szerint a házat a NASA-val együttműködő és a projekt iránt érdeklődő amerikai Astrobotics űrhajózási cég 2015 októberében a SpaceX Sólyom 9-cel juttatja el rendeltetési helyére, a holdfelszínre.

hold1_1.jpg

A kivitelezés 15 millió dollárba kerül, aminek közel háromnegyede a szállítás, a maradék pedig a ház befejezése, majd összeállítása a súlytalanságban. Genberg globális crowdfunding kampánnyal próbálja összegyűjteni a pénzt. A támogatók jutalma sem marad el: 30 dollárért hozzáférhetnek a 3D modellhez, amit kinyomtathatnak, 50-ért pedig a nevüket is rávésik az eredeti holdházra.

Címkék: művészet világűr építészet űrhajózás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr916263962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása