HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges fülimplantátum

ferenck 2014.03.31. 08:30

A 3D nyomtatás egyik kihívása apró precíziós nyomatok készítése nehezen megmunkálható anyagokból. A Hannoveri Lézerközpont (LZH) kutatóintézetben pontosan ilyesmivel, memóriafunkcióval rendelkező parányi implantátumok vagy bonyolult formák, például az emberi fül belsejében található szerv, a csiga (cochlea) printelésével kísérleteznek. (A hangok érzékeléséért felelős cochlea neve csigaházszerű formájából ered.)

A csigába nagyon kényes beültetni bármit is. A sebészi beavatkozás gondos előkészületeket igényel, és mindig fennáll a veszély, hogy a műtét során továbbkárosodnak az érzékelést biztosító sejtek, romlik a beteg hallása.

fulimplant.jpg

A Hannoveri Orvosi Egyetemmel együttműködő LZH kutatói e beavatkozásokat és a sebészek gyakorlását segítendő, lézeres additív gyártással (LAM) élethű másolatokat készítettek a mikrométer mérettartományú csigáról. Igyekeztek meghaladni az eddigi implantátumokat – beültetéseik formája a műtét közbeni hőmérsékletváltozásokra reagálva módosul. Az új implantátumok ezen adottsága jelentősen megkönnyíti a sebészek munkáját.

Ugyanezzel a technológiával ideiglenes arcbeültetéseket is készítenek. Arccsontok sérüléseit igyekeznek orvosolni velük. Az implantátum előbb stabilizálja a szöveteket, majd az emberi szervezet lassan és folyamatosan felbontja a magnéziumdarabokat, és így nyílik lehetőség új csontsejtek keletkezésére.

Az LZH az április 7. és 11. közötti Hannoveri Ipari Vásáron mutatja be, hogyan lehet memóriával rendelkező fülimplantátumokat nyomtatni.

Címkék: orvosi implantátumok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr615885957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása