HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Arcrekonstrukció 23 év után

ferenck 2014.03.19. 08:30

A Szomália és Szomáliföld között dúló háborúban egy eltévedt golyó szétroncsolta az akkor kétéves Ayan Oma Muhumed arccsontját. Életét egy menekülttábor orvosai mentették meg. Az azóta eltelt 23 évben nem tudott rendesen enni, inni és a szemét is csak nagy nehézségek árán tudta becsukni. Az arcot eltakaró jellegzetes kendőt, nikábot hordott. Vallási okok mellett/helyett főként azért, hogy mások ne lássák.

arc2_1.jpg

2009-ben Edna Adan Ismail, Szomáliföld korábbi first ladyje, minisztere és az ország egyetlen szülészotthonának alapítója orvosi segítséget kért, hogy hozzák helyre Ayan arcát. Öt évvel később, 2014 februárjában ausztrál specialisták 11 órás műtétet végeztek el a nőn egy brisbane-i kórházban. A szemgödör, az arc és az alsó állkapocs hiányzó részeinek „újjáalakításához” 3D nyomtatással készült implantátumokkal dolgoztak. Az orrhoz a nő fülporcaiból is felhasználtak, és hogy mosolyogni is tudjon, rendkívül nehéz és kényes fogászati/szájsebészeti beavatkozásra volt szükség.

A teljesen Ayanra méretezett implantátumok az amerikai Oxford Performance Materials (OPM) munkái; saját szabadalmaztatott anyagukból, az OsteoFab nevű PEKK polimerből készültek.

arc1_1.jpg

A sebészek elmondták: a műtét pontosan a tervek szerint történt. Ayan ébredés utáni első reakciója a nikáb visszautasítása volt. Azzal együtt, hogy egy ideig még orvosi megfigyelés alatt tartják, nagyon elégedett az eredménnyel.

arc3.jpg

„Vissza akarok ülni az iskolapadba, és orvos szeretnék lenni” – jelentette ki.

(Az alábbi videó 2009-ben készült.)

Címkék: orvosi implantátumok polimer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr855868002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása