HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott műszer előrejelzi a szívrohamot

ferenck 2014.02.27. 08:30

A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói szenzorokkal felszerelt, méretezhető és a szervezetbe beültethető, szívbetegek gyógykezelését megkönnyítő, a közelgő szívrohamot a fizikai tünetek előtt előrejelző műszert fejlesztettek. 3D nyomtatással készült, a nyúlékony membránhoz puha és rugalmas szilíciumot használtak. Az anyagválasztásnál arra törekedtek, hogy a műszer minél jobban illeszkedjen a szívhez. A membránnal az alsó szívkamrák betegségei is kezelhetők, ha pedig beültetik, más betegségek (pitvarrostosodás stb.) gyógyításában is fontos szerephez juthat.

„Minden szív különféle formájú, a jelenlegi műszerek viszont egyformák és általában nem vagy nehezen alkalmazkodnak a beteg szívéhez. Alkalmazásunk lényege, hogy MRI és CT vizsgálatokkal képet készítünk a szervről, majd a kép alapján számítógépes módszerrel nyomtatható 3D modellt hozunk létre. Ezt követően kiöntjük a szívfelületen működő műszer alapját képező membránformát” – magyarázza a kutatást vezető Igor Efimov.

sziv1_1.jpg

A membrán után a rákerülő szenzorok nyomtatása következik. Hőmérséklet, feszültség, kémhatások és más markerek mérése mellett ritmuszavar esetében elektromos impulzusokat is továbbítanak. Sokat segítenek a kezelőorvosnak.

„A ritmuszavart szabályozó jelenlegi műszerek lényegében a vénákon keresztül a kamrákba vezetett két elektródán alapulnak. A szövetekkel csak egy vagy két ponton érintkeznek, ami nagyon alacsony felbontást jelent. Sok érintkezési pontot és nagyfelbontású diagnosztikai képeket, valamint ezekből kiinduló gyógymódokat szeretnénk” – folytatja Efimov.

A Google nemrég jelentette be, hogy cukorbetegek vércukorszintjét mérendő, szenzorokba ágyazott speciális kontaktlencsét fejlesztett. Efimov szerint az ő membránjuk is hasonló, csak sokkal pontosabb, többre képes.

Címkék: orvosi implantátumok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr465833967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása