HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Tíz éven belül szívnyomtatás?

ferenck 2013.11.22. 11:30

A medicina a 3D nyomtatás egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területe: printeltek már új arcot rákbetegnek, bőrrészeket súlyos égési sérülteknek. A majdani csontokhoz, porcokhoz stb. vezető őssejt-kutatásban szintén próbálkoznak additív technológiákkal.

A Kentucky állambeli Szív és Érrendszeri Innovációs Intézet kutatói szerint a beteg saját zsír őssejtjeiből természetes szervek is helyettesíthetők. Az intézet ambiciózus projektbe kezdett: tíz éven belül működő szívpótlást szeretnének nyomtatni – billentyűkkel, koszorúérrel, mindennel együtt. Jelenleg speciális nyomtatókat fejlesztenek, illetve a kutatás részeként nemrég elkészítették és kiprintelték a szív és a véredények egy részét.

sziv1.jpg

A terv: a szöveteket a beteg izolált zsírsejtjeiből gépi úton kinyert matériából készítik, 3D technológiával a szükséges formák és minták szerint rétegezik. Az élő sejteket a testben feloldódó ragasztóval stabilizálják. A nyomtatás nem tart tovább egy óránál.

Kisebb részek már ma is kivitelezhetők, az új nyomtatókkal viszont az eddigitől eltérő módszert követnének – „alulról felfelé” (bottom-up) haladva kívánnak eljárni. A gépek nem biztos, hogy elérik az egész szívhez szükséges „felbontást”, helyette milliméter-léptékű szerkezeteket – mindössze néhány mikron széles erekkel – lesznek képesek nyomtatni. A kutatók a sejtek természetes önszerveződésére hagyatkoznak: így valósulhat meg, hogy mindent összekötnek a printelt szervben.

sziv2.jpg

Stuart Williams, az intézet tudományos vezetője és munkatársai korábban is foglalkoztak 3D nyomtatásalkalmazásokkal: 2001-ben felépítették a BioAssembly Tool (BAT) nevű 3D printert, amellyel az évtized második felében nyirokcsomó nyomtatásával kísérleteztek.

Címkék: orvosi implantátumok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr15648505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása