HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással előkészített sebészeti műtétek

ferenck 2013.04.24. 08:30

Szervmodellek

A 3D nyomtatás egyik legígéretesebb alkalmazási területe az orvostudomány. Maki Sugimoto, a Kobei Orvosi Egyetem gasztroentrológusa (az emésztőrendszerrel, annak betegségeivel foglalkozó tudományág) 2011 óta használja a véleménye szerint a medicinát magasabb szintre emelő technológiát. Sebészeti műtétek előkészítéséhez nyomtat életnagyságú szervmásolatokat.

szerv2.jpg

Kétféle anyaggal dolgozik, aminek az az előnye, hogy a csontok, elváltozások stb. jól látszanak az átlátszó külső réteg alatt. A legkidolgozottabb modellek feszessége, textúrájuk megegyezik az eredetivel.

Műtétek nyomtatott modellekkel történő előkészítésének elterjedését egyelőre a magas költségek hátráltatják: egy-egy darab 500 és 1500 dollárba kerül, a speciális printerek pedig jóval többe, áruk csillagászati, 250 és 500 ezer dollár közötti összeg.

szerv1.jpg

 Csontmodellek   

Raphael Olszewski, a Louvaini (Belgium) Katolikus Egyetem kutatója szintén sebészeti műtéteket készít elő: a betegek csontszerkezetéről nyomtat fiziológiájukat pontosan megjelenítő modelleket. Az Mcor Technologies papíralapú technológiájával dolgozik. A kutató szerint a technológia előnye, hogy a ZPrinternél kétszer, a sztereolitográfiánál pedig tízszer olcsóbb, és szinte ugyanolyan pontos.

Olszewski és Sugimoto azonos véleményen vannak: a modellek jelentős mértékben javítanak a sebészi beavatkozás precizitásán.

„A 3D nyomtatás hatása ugyanakkora lesz, mint a vezetékesről mobiltelefonra történő átállásé” – prognosztizál a japán kutató.

Címkék: trendek tudomány orvosi emberi test

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr405217701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása