HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és a medicina

ferenck 2013.04.15. 08:30

Az egészségügy a 3D nyomtatás egyik legígéretesebb alkalmazási területe. A high tech, valamint az orvostudomány és a gyógyszeripar fejlődésével jelentősen bővül a (más gyártóeljárásokkal kivitelezhetetlen) hasznosulási lehetőségek köre.

 Implantátumok és exoskeletonok

Ilyenek például az állkapocs-implantátumok, amiket már eddig is készítettek, de viszonylag ritkán. Egy alkalommal egy idős belga asszony szorult sürgős beavatkozásra – a Materialise és az orvosok közvetlen fémes lézer-szinterezéssel (direct metal laser sintering, DMLS) titánból hoztak létre egy mindössze 105 grammos, mesterséges csonttal bevont pótlást. A műtét után a nő megint tudott rágni, folyamatosan beszélni.

implant1.jpg

Bizonyos esetekben ugyan létezik általánosan elterjedt megoldás, de a beteg állapota annyira speciális, hogy ezeket a nehezen módosítható megoldásokat, például exoskeletonokat (az emberi testet magukba foglaló helyváltoztató-teherhordó szerkezeteket, afféle „külső csontvázakat”) kell személyre szabni. A mozgássérültek számára készült WREX-et (Wilmington Robotic Exoskeleton) régebben csak tolószékkel együtt, kiegészítőként lehetett beszerezni, manapság viszont már létezik sokkal könnyebb, tolószék-független, személyre szabható nyomtatott változat is.

A technológiával az adott személyre méretezett végtagpótlások is készíthetők – a már nem kuriózum csípő, térd stb. implantátumok vagy a mintegy 10 millió személy által használt fülhallgató készülékek mellett, a média egyre gyakrabban számol be különféle robotikai megoldássokkal kombinált nyomtatott műkezekről, műlábakról.

Szervek és szövetek

A Wake Forest Regeneráló Orvosi Intézet különös kísérleteknek ad otthont: Anthony Atala és csoportja szervek 3D nyomtatással történő „reprodukálásával” foglalkozik. Egyelőre sci-finek hangzik, és csak az első teszteknél tartanak, mindenesetre ígéretes kezdeményezés.

Szervek elkészítésénél kevésbé futurisztikus az úgynevezett bionyomtatás, amelynek már ma is különféle változatai ismertek. Ezekkel a módszerekkel elsősorban a műtétek, égés stb. következtében sérült bőrt, esetleg az arc nagyobb részeit próbálják újjal helyettesíteni.

implant2.jpg

Testrészek, szervek és szövetek mellett a 3D modellezés és nyomtatás más alkalmazásai, például diagramok és a jelenlegieknél pontosabb, részletesebb képek készítése szintén hozzájárulnak az orvostudomány, különösen a sebészet fejlődéséhez.

Címkék: orvosi alkalmazások implantátumok lézer-szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr35206473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása