HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott kisujj egy szingapúri diáknak

ferenck 2023.04.28. 08:00

Egy szingapúri egyetemista balkezének gyűrűs- és kisujja súlyosan megsérült egy tavalyi motorkerékpár-balesetben. A Tan Tock Seng Kórházban (TTSH) csak a gyűrűsujját tudták megmenteni.

Ezt követően a diák részt vesz a kórház működő ujjprotéziseket célzó pilotprojektjében. Az egészségügyi intézmény Orvosi 3D Printing Központjának projektjében 3D nyomtatótechnológiát használnak hiányzó ujjak pótlásához.

3dnyomtatas_szingapur_7.jpg

A TTSH kéz- és helyreállító mikrosebészeti osztályán dolgozó Dr. Bernice Heng elmondta, hogy csak náluk évente húsz-harminc személynek amputálják valamelyik ujját, és felajánlanak nekik a valódit helyettesítő műujjat, de az nem kifejezetten funkcionális.

A nyomtatott viszont az: jól mozgatható, majdnem úgy működik, mint az elveszített eredeti. Emellett személyre szabható és nem is túl drága, jelentősen olcsóbb, mint az esztétikusabb másik opció. Utóbbi akár ezerszer többe is kerülhet.

Heng szerint a printelt műujj könnyű és funkcionális, és egyre több páciens inkább azokat választja a nagyobb mioelektromos helyett.

A diák elmondta, hogy nagyon várja az új ujjat. Üvegnyitásnál, nehezebb terhek cipelésénél kényelmetlenül érzi magát, ráadásul mivel mérnöki tanulmányokat végez, gépeket és más eszközöket is kell használnia.

A kórház más protéziseket is készít 3D nyomtatással. Egyes betegeknél stroke vagy baleset után el kell távolítani a koponya egy részét, hogy jelentős mértékben enyhítsék az agyra nehezedő nyomást. A második beavatkozás előtti várakozás alatt általában viszonylag nehéz sisakot viselnek, azzal védik a fejüket. Egy ilyen sisak kényelmetlen, és a fülledt Szingapúrban nem kifejezetten praktikus.

Ezekben az esetekben printelt koponyasapkák jelentik az átmeneti megoldást. A kórházban CT vizsgálatokkal és képalkotó technikákkal elkészítik a modellt, a sapkát pedig a 3DP központban nyomtatják ki. Személyre szabott. és hasznos, hamarosan helyettesítheti a jóval nehezebb hagyományos sisakot.

Címkék: orvosi Szingapúr műujj

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4918109806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása